Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 02. 2021. 15:27 >> 15:28

MIŠLJENJE OMBUDSMANA

Predlog zakona uskladiti da djeca ne budu diskriminisana

Predlog zakona o izmjenama i dopuni zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti kojima je predviđeno da djeca do šeste godine primaju dječiji dodatak, nije u skladu sa domaćim i međunarodnim antidiskriminatornim zakonodavstvom, navodi se u mišljenju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Zaštitnik je dostavio Skupštini mišljenje na predložena zakonska rješenja u kojem je ukazano da taj zakonski tekst treba normativno urediti, odnosno usaglasiti shodno antidiskriminatornom zakonodavstvu.

U Predlogu, koji je pet poslanika dostavilo Skupštini, između ostalog se navodi da “pravo na dodatak za djecu može ostvariti dijete do navršene šeste godine života”.

"Zaštitnik smatra da predložena zakonska odredba člana 1 stav 2 tačka 1 „do navršene šeste godine života“ nije u skladu sa ratifikovanim međunarodnim dokumentima, kao i domaćim zakonodavstvom", navodi se u mišljenju.

Zaštitnik smatra da istu treba izmijeniti, odnosno uskladiti sa važećim propisima, na način da se otkloni suštinska nejednakost prema različitim uzrasnim dobima djece”.

Takođe, kako se dodaje u mišljenju, postojećim, a i predloženim zakonskim rješenjem, propisano da "pravo na dodatak za djecu imaju troje djece u porodici", nije u skladu sa ratifikovanim međunarodnim dokumentima, kao i domaćim zakonodavstvom.

Navodi se da istu odredbu treba izmijeniti, odnosno uskladiti sa važećim propisima, na način da se otkloni suštinska nejednakost prema broju djece u porodici.

Zaštitnik je pozdravio svaku inicijativu koja je usmjerena na uvođenje novih prava ili proširenje opsega postojećih prava kojim se poboljšava položaj djece u Crnoj Gori, a koja moraju biti u skladu sa međunarodnim i domaćim pozitivno-pravnim propisima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније