Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Tanja Perović [ TVCG ]

12. 02. 2021. 19:57   >>  19:59 1

ODBOR ZA ZDRAVSTVO

Ponovo odbijeno saslušanje ministarke

Još jedan pokušaj opozicije da saslušaju ministarku zdravlja Jelenu Borovinić-Bojović o akivnostima u vezi s postupkom nabavke vakcina i drugih mjera za sprečavanje širenja koronavirusa, nije uspio. Odbor za zdravstvo nije podržao inicijativu poslanice SDP-a Draginje Vuksanović-Stanković, koja je četiri dana nakon što je ista inicijativa odbijena na ovom odboru, istu kandidovala. Sjednici su prisustvovali i članovi Odbora iz DPS-a, koji nijesu bili na Odboru prije četiri dana, a oni koji su tada bili uzdržani, danas su bili protiv. Odbor je podržao predložone povećanje minimalne zarade i uvođenje dječjeg dodatka za djecu do šeste godine. Opozicija je bila uzdržana, jer smatraju da su predložene izmjene diskriminatorske, zbog ograničavanja na troje djece i na starosnu dob.

Samo četiri dana nakon inicijative koja nije dobila neophodnu podršku, da se sasluša ministarka zdravlja u vezi postupka nabavke vakcina i drugih mjera za sprečavanje širenja korona virusa, poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković tražila je da se današnji dnevni red sjednice Odbora za zdravstvo dopuni sa istom inicijativom.

Predlog su podržali i članovi Odbora iz DPS-a, koji su danas, za razliku od prošlog puta, došli na sjednicu.

“Kad već ministarka nema namjeru da na bilo koji način upozna crnogorsku javnost i parlament o aktivnostima, mi smo prinuđeni da tražimo ponovo njeno kontrolno saslušanje”, navodi

“Gospodo, Crna Gora je imala priliku da dobije 150 hiljada vakcina. Da li nama smeta odakle dolaze vakcine, ko je obezbijedio vakcine ili nam je važnije da građani dobiju vakcine”, kazao je Jevto Eraković (DPS).

“Meni samo nije jasno koji je vama problem da ministar u Vladi, za koga ste vi glasali, da dođe ovdje i sa nama razgovara. Drugačije ste pričali kad ste bili opozicija, tražili ste non stop da se pojave ovdje, da stalno s njima razgovaramo, pa ajmo i sad to da uradimo”, saopštio je Boris Mugoša (SD).

Predstavnici vladajuće većine smatraju da se u posljednja četiri dana nije desilo ništa epohalno da bi podržali istu inicijativu. Ponavljaju da je prethodna vlast kriva što vakcine kasne, ali i podsjećaju na neke njihove ranije poteze.

“Kada je prethodni NKT odbio respiratore iz Srbije koji su mogli spasiti živote. Upravo je tada umrla jedna gospođa u Pljevljima zbog kvara respiratora, nijesu imali drugi u bolnici”, kazala je Maja Vukićević (DNP).

“Vakcine se nisu nabavljale u decembru i januaru, nego juna, jula i avgusta, kad ste vi bili u punom kapacitetu na vlasti. Imamo vakcine već od ponedjeljka, utorka će biti vakcine u Crnoj Gori. Da li želite za vikend da pravimo spektakl”, saopštio je za TVCG Vladimir Dobričanin iz Ujedinjene Crne Gore,

“Svakako informacije da ali za pet dana, ne vidim potrebu za tim”, dodala je Tamara Vujović (Demokrate).

Predlog je podržalo pet članova Odbora iz opozicije, dok je sedam članova iz parlamentarne većine bilo protiv, među kojima i oni koji su prije četiri dana bili uzdržani. Odbor je sa deset glasova za i jednim uzdržanim podržao izmjene Zakona o radu, koje između ostalog predviđaju povećanje minimalne zarade sa 222 na 250 eur.

Opozicija je bila uzdržana prilikom glasanja za Izmjene Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti koje predviđaju da će djeca u Crnoj Gori do navršene šeste godine primati dječji dodatak. Smatraju da su diskriminatorske, jer su ograničene na troje djece i na starosnu dob, što je, kako su podsjetili u suprotnosti sa domaćim zakonodavstvom i međunarodnim dokumentima.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније