Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

13. 02. 2021. 07:49 >> 07:50

ZVANIČNO

Eurostat neće pratiti popis

Nije planirano da Eurostat nadgleda popis stanovništva u Crnoj Gori na terenu, saopšteno je Danu iz te institucije.

Kako su kazali iz Službe za odnose sa javnošću Eurostata, ta institucija je 2011. godine bila djelimično uključena u praćenje Popisa u Crnoj Gori.

“Nivo uključenosti tada je bio u obliku „lakog monitoringa”, putem takozvane „procjene eksperata“, gdje su stručnjaci čiji je angažman odobrio Eurostat (a ne osoblje Eurostata) bili na terenu tokom popisivanja. To neće biti slučaj u ovom krugu, jer nije planirano da Eurostat nadgleda popis stanovništva u Crnoj Gori (ili u bilo kojoj drugoj zemlji) na terenu naveli su iz te evropske institucije”, poručuju iz te ustanove.

Kako su istakli, to ne znači da Eurostat nije uključen, jer pružaju savjete zemljama, uključujući i kroz radnu grupu za popis stanovništva i stanova, u kojoj zemlje iz procesa proširenja EU učestvuju kao posmatrači i imaju koristi od diskusija i tehničkih savjeta pruženih tokom sastanaka.

Pored toga, Eurostat prati pripreme za popis i nastaviće da prati razvoj događaja saopštili su iz te institucije.

“Praktično je nemoguće održati popis u aprilu ove godine, kao što je planirano, prvenstveno zbog odluke o privremenom finansiranju, odnosno činjenice da budžet za ovu godinu još nije usvojen. Predlog budžeta će se naći pred poslanicima tek u martu, a, osim tog akta, ključni preduslov za realizaciju popisa je usvajanje zakona o popisu, ali i stabilana epidemiološka situacija”, dodaju iz Eurostata.

Pojedine zemlje regiona već su pomjerile termin održavanja popisa zbog epidemiološke situacije.

Tako će u Srbiji popis stanovništva, umjesto u aprilu, biti održan u oktobru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније