Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Radio CG ]

13. 02. 2021. 08:10 >> 08:11

"NOVI SVIJET"

Radio cvjeta u svojoj drugoj mladosti

Svjetski je dan Radija. Obilježava se pod sloganom, “Novi svijet - novi Radio”. Obilježava se kao sjećanje na 13. februar 1946. godine, kada je prvi put emitovan radijski program Radija UN.

Iz UNESKO-a poruka da Radio ostaje od suštinskog značaja za savremo društvo. Tako misle i medijski poslenici koji vjeruju u moć i vječnu mladost ovog stogodišnjaka. Svoja opažanja, utiske, priče i svjedočenja, kroz deset radijskih miniatura, koje će se u tri termina čuti na Radiju Crne Gore, prenijeće ugledni poslenici javne riječi.

“Čarobna zvučna kutija”, tako je nekada opisivan radio. Magična sprava, oko koje su se okupljale porodice, a muzika i program bili su razlog mnogih druženja. Radio i danas u eri novih tehnologija, za neke poput medijskog producenta, Vuka Vukovića pruža mnogo više od onoga što se vidi.

“Moje iskustvo je da mi je radio dao ono što danas najviše cijenim, a to je neka vrsta konkretnosti u mišljenju i u tumačenju svih medijskih sadržaja”, kazao je Vuković za Radio Crne Gore.

Direktorica UNESCO-a Odri Azule, kaže da radio ostaje od suštinskog značaja za naše savremeno društvo.

“U vijeku slika, radio prati naša jutra i naše večeri, i odražava misli svijeta koji se mora čuti da bi se razumio. Pojavom Internet radija, podkasta, pametnih telefona i novih tehnologija, radio zaista cvjeta u svojoj drugoj mladosti”, zapisala je, između ostalog, u poruci generalna direktorica UNESCO-a Odri Azule.

Ipak, naši sugrađani, nisu sigurni gubi li mudri stogodišnjak trku sa mlađim medijima.

“Slušam Radio, jesu portali izdominirali, ali mislim da je uloga radija vrlo važna”.

“Ne slušam radio toliko često, već samo kada smo u kolima. Mislim da je izgubio na značaju zbog društvenih mreža.”

“Slušam Radio dosta, naročito kada sam na selu. Najčešće vijesti i muziku, ali onu staru, narodnu, koja mi dolazi do uha.”

I riječ dolazi do uha i, kako kaže Vuk Vuković, ključna je veza sa Radiom.

“Riječ koja na razne načine vezuje ljude koji su na potpuno različitim mjestima i pored svega toga što ih vezuje, dijele i iskru intimnosti”.

Iskru intimnosti, kroz 10 minijatura sa slušaocima Radija podijelili su i medijski poslenici, zaljubljenici u Radio.

Svoja opažanja, utiske, priče i svjedočenja, prenose: novinar Duško Vuković, predsjednik Opštine Tivat i dugogodišnji radijski novinar Željko Komnenović, urednik radio-dramskog programa Radija Crne Gore Mirsad Rastoder, potpredsjednica Sindikata medija i novinarka Milena Obradović-Bubanja, urednik Radija “Krš” Đorđe Stojanović, novinarka i glavna urednica programa u OJU Muzeji Kotor Jelena Vukasović, profesorica Fakulteta političkih nauka Nataša Ružić, studentkinja Fakulteta dramskih umjetnosti Danica Kovačević, kao i generalna sekretarka Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO Milica Nikolić.

Poruku generalne direktorice Odri Azule pročitaće novinarka Radio Herceg Novog Željka Čepić.

Autori projekta su producent Vuk Vuković i dizajner zvuka Nemanja Popović. 10 minijatura na Prvom programu Radija Crne Gore emitovaće se u tri termina, nakon 8 sati, te u 16 časova i nakon “Hronike dana” u 22 sata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније