Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

13. 02. 2021. 10:57   >>  19:08 5

REAGOVANJE

"Abazovićev pokušaj pritiska na SDT"

Specijalno državno tužilaštvo optužilo je potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića za, kako kažu, još jedan pokušaj političkog pritiska na rad tog tužilaštva.

Iz SDT-a poručuju da nijesu tačni navodi Abazovića da SDT nije reagovao u slučaju prijave Agencije za nacionalnu bezbijednost, u vezi sa eventualnim nezakonitostima i prisluškivanjem određenih osoba.

Upravo suprotno, kako dodaju, Agenciji za nacionalnu bezbijednost po čijoj dopuni prijave se postupa trebalo pet dana da odluči i donese rješenje za oslobađanje obaveze čuvanja tajnosti podataka.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, gostujući na RTCG u emisiji „Aktuelno“ odgovarajući na pitanje novinara u vezi postupaka koji se pred Specijalnim državnim tužilaštvom vode povodom prijava Agencije za nacionalnu bezbijednost, u vezi eventualnih nezakonitosti koje su u vezi sa prisluškivanjem određenih lica, naveo je kako kažu da Specijalno državno tužilaštvo još nije reagovalo.

“Ja sam optužio bivšeg direktora Agencije za nacionalnu bezbijednost, znate zašto? Zato što je direktor Agencije za nacionalnu bezbijednost jedino lice koje je zaduženo da daje naloge da se sprovode neke akcije. Ovdje nema pisanog naloga, to je problem. Specijalno državno tužilaštvo bilo je u obavezi da privede gdina Peruničića i da ga pita, ukoliko on nije nalogodavac, da kaže ko je nalogodavac?”, kazao je Abazović.
 
Iz SDT-a poručuju da tendenciozne politički motivisane izjave, potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića koje nijesu utemeljene u činjenicama i podacima o postupanju Specijalnog državnog tužilaštva, te da je to, kako kažu, još jedan pokušaj političkog pritiska na rad tog tužilaštva”.
 
SDT-u, kako ističu, prijava Agencije za nacionalnu bezbijednost dostavljena je 28.01.2021.godine i istog dana tužilaštvo se obratilo zahtjevom Upravi policije – Specijalnom policijskom odjeljenju za prikupljanje obavještenja od više lica u svojstvu građana, među kojima i od D.P., od koga je uzeta izjava 03.02.2021.godine.

“Na zahtjev Specijalnog policijskog odjeljenja od 01.02.2021.godine obratili smo se Agenciji za nacionalnu bezbijednost – VD direktoru Vukšić Dejanu sa incijativom za oslobađanje obaveze čuvanja tajnih podataka za 25 lica. Na ovu inicijativu VD direktor Agencije za nacionalnu bezbijednost odgovorio je istog dana, odnosno 01.02.2021.godine i oslobodio od obaveze čuvanja tajnih podataka lica za koja je upućena predmetna inicijativa”, saopšteno je iz SDT-a.
 
Kako dodaju, 05.02.2021.godine SDT-u, dostavljena je dopuna krivične prijave od istog podnosioca – Agencije za nacionalnu bezbijednost, po kojoj je tužilaštvo postupilo istog dana i od Specijalnog policijskog odjeljenja ponovo je zahtijevano prikupljanje potrebnih obavještenja od više lica u svojstvu građana.

“Na inicijativu Uprave policije, Specijalnog policijskog odjeljenja od 08.02.2021.godine obratili smo se istog dana, Agenciji za nacionalnu bezbijednost – VD direktoru Vukšić Dejanu sa inicijativom za oslobađanja obaveze čuvanja tajnih podataka za šest lica. Kako po navedenoj inicijativi nije odgovoreno, to je Glavni specijalni tužilac 11.02.2021.godine, telefonskim putem, urgirao kod VD direktora da se postupi po inicijativi za oslobađanje obaveze čuvanja tajnih podataka. Po navedenoj urgenciji postupljeno je 12.02.2021.godine (petak) i u 14:15 časova u ovom tužilaštvu primljeno je rješenje Agencije za nacionalnu bezbijednost o oslobađanju obaveze čuvanja tajnosti podataka”, poručuju iz SDT-a.
 
Kako zaključuju Specijalno državno tužilaštvo je u konkretnom slučaju promptno postupilo i istog dana po dobijenim prijavama preduzimalo potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

“Zbog toga ne stoje navodi potpredsjednika Vlade da: “Specijalno državno tužilaštvo još nije reagovalo.”, već upravo suprotno, a da je Agenciji za nacionalnu bezbijednost po čijoj dopuni prijave se postupa trebalo pet dana da odluči i donese rješenje za oslobađanje obaveze čuvanja tajnosti podataka i to tek nakon što je Glavni specijalni tužilac urgirao u tom pravcu”, stoji u reagovanju SDT-a.
 
Netačno je, kako dodaju i to da Specijalno državno tužilaštvo ne postupa po podnijetim krivičnim prijavama jer je Viši sud u Podgorici po zahtjevu tog tužilaštva donio naredbu za izuzimanje i pretresanje video nadzora sa sigurnosnih kamera sa objekta državnog organa – Agencije za nacionalnu bezbijednost, nakon čega je tužilaštvo 11.02.2021.godine donijelo naredbu Forenzičkom centru u Danilovgradu, kojom se određuje vještačenje šest DVR i NVR uređaja.
 
“Specijalno državno tužilaštvo aktivno preduzima i druge istražne radnje, a u cilju rasvjetljavanja ove krivično pravne stvari”, zaključuje se u reagovanju SDT-a.
 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније