Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

13. 02. 2021. 18:00 >> 17:59
3

RAZRJEŠENJE IZ SAVJETA RTCG

Druga presuda u korist Đurovića

Sudija Osnovnog suda u Podgorici, Radovan Vlaović, po drugi put je poništio odluku Skupštine Crne Gore, kojom je u decembru 2017. godine građanski aktivista Goran Đurović razriješen članstva u Savjetu Radija i Televizije Crne Gore (RTCG), navodi se u saopštenju izvršne direktorice NVO Akcija za ljudska prava (HRA) Tee Gorjanc Prelević.

"Sud je tako ponovo utvrdio ono što Akcija za ljudska prava tvrdi od početka ovog maratonskog postupka, a to je da je Đurovića Skupština razriješila nezakonito, iz razloga koji nije bio propisan kao razlog za razrješenje članova Savjeta RTCG Zakonom o javnom emiteru RTCG, koji je za to bio jedini relevantan zakon (lex specialis)", navodi se u saopštenju.

Prelević ističe da je to važna presuda u slučaju, koji se tiče, ne samo zaštite prava jednog čovjeka, već i vladavine prava i zaštite opšteg interesa društva da ima nezavisne institucije. Očekuje da se tužena Skupština Crne Gore ne žali na ovu odluku i tako, kako je kazal, omogući da Đurović, bez daljeg odlaganja, stigne do pravde poslije više od tri godine.

"Politička većina u Skupštini Crne Gore razriješila je 2017. godine Gorana Đurovića članstva u Savjetu RTCG zbog prekršaja iz Zakona o sprječavanju korupcije, jer nije blagovremeno prijavio da je za vrijeme vršenja funkcije u Savjetu bio i direktor preduzeća za proizvodnju povrća, što je protumačeno kao sukob interesa", podsjeća Prelević.

On adodaje da u Crnoj Gori pravna zaštita protiv nezakonitih odluka Skupštine traje preko tri godine i smatra da je takva, kako je kazal, neefikasna zaštita prava pogubna ne samo za pojedinačne osobe oštećene tim odlukama, već i za zakonito funkcionisanje državnih organa u kojima su te osobe djelovale, odnosno za njihovu nezavisnost, koja je ugrožena nezakonitim postupanjem političke većine u Skupštini. S druge strane, kaže, ta neefikasna pravna zaštita predstavlja ohrabrenje za svaku političku većinu da članove nezavisnih državnih tijela razrješava kako poželi.

"HRA zbog toga smatra da je neophodno izmjenama i Zakona o RTCG i drugih zakona, precizirati nadležnost sudova i propisati hitnost rješavanja sporova u vezi izbora ili razrješenja svih javnih funkcionera, imajući u vidu i društveni značaj tih postupaka za zakonit rad državnih institucija", zaključila je Prelević.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније