Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 02. 2021. 06:27 >> 06:28
5

PEN CENTAR

"Udar na UCG primjer totalitarne prakse Vlade"

Direktni udar na Univerzitet Crne Gore najnoviji je primjer totalitarne prakse nove Vlade, ocijenjeno je iz crnogorskog PEN centra.  

 

U saopštenju podsjećaju da je prošlo tek nešto više od dva mjeseca od konstituisanja nove Vlade Crne Gore, ali da se u svim domenima društvenoga života osjeća ono na što su iz te organizacije upozoravali – “bujanje klerofašizma, sijanje nesigurnosti i stvaranje atmosfere straha, revanšizam, kršenje prava i sloboda, prijetnje kulturnim poslenicima i novinarima i sl”.

“Najnoviji primjer totalitarne prakse nove Vlade je direktni udar na Univerzitet Crne Gore, prvo hitnom smjenom pojedinih članova Upravnoga odbora UCG, dovođenjem partijskog kadra u UO, instaliranjem nove predsjednice UO te najposlije imenovanjem rektora uz kršenje procedura i akata te ustanove”, saopštio je PEN centar.

Nije, kažu, javnosti nepoznato da je i u ranijem periodu Univerzitet Crne Gore pokazivao u najmanju ruku pasivnost u odnosu na društvene procese.

No, kako su istakli, današnja ćutnja stotina profesora ove ustanove ne samo da je skandalozna, već svjedoči o dubokoj krizi morala i savjesti na jedinome crnogorskom državnom univerzitetu.

Ukazuju na direktno kršenje pravnih normi, ali i činjenicu da je za predsjednicu Upravnoga odbora “izabrana osoba javno osumnjičena za falsifikovanje podataka prilikom izbora u nastavna zvanja, a za rektora osnivač portala IN4S, medija koji je od strane Stejt Departmenta ocijenjen kao ‘dio propagandnoga eko sistema ruske kampanje dezinformacija’”.

“Umjesto da se na osnovu javnih istupa i djelovanja projektanta ‘strategije razvoja ruskih vektora meke moći u Crnoj Gori’, ispitaju njegovi odnosi s vanjskim političkim i bezbjednosnim strukturama, od nove je vlasti nagrađen funkcijom rektora. Po istome političkom ključu – osoba koja ni nakon brojnih dokaza iznijetih u javnosti da je na nezakonit način prisvojila zvanja vanrednoga i redovnoga profesora, nikad nije odgovorila na te optužbe, počašćena je ulogom predsjednice Upravnog odbora”, navode iz PEN centra.

Govorljiva ćutnja crnogorskih univerzitetskih profesora i javnih poslenika o, kako ističu, “notornom sunovratu najveće visokoškolske ustanove u Cnoj Gori, tužno je svjedočanstvo gubitka svih vrijednosnih normi”.

“To što nastavno osoblje Univerziteta sramno ćuti, dodatno obavezuje Crnogorski PEN centar da kao ustanova čija je obaveza da ukazuje na društvene i kulturne devijacije, upozori Vladu Crne Gore da ovako grubim političkim preuzimanjem Univerziteta Crne Gore krši ne samo osvjedočenu univerzitetsku praksu zasnovanu na konceptu autonomije univerziteta, već šalje i opasne poruke o svome totalitarnom karakteru”, zaključuju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније