Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 02. 2021. 12:41   >>  12:42 4

VLADA

Donacija firmi i pojedinaca ugrožava pregovore

Svaka donacija fizičkih ili pravnih lica, svih koji nijesu proizvođač ili vlada, kada je riječ o vakcinama, direktno ugrožava pregovore sa proizvođačima i vladama drugih zemalja, saopštila je Vlada Crne Gore.

Oni su reagovali povodom izjave predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, koji je saopštio da je vakcinacija u našoj zemlji protiv korona virusa mogla početi 24. januara.

Navode iz Vlade da je Đukanović uporan u želji da obmanjuje crnogorsku javnost, te da je ovog puta otišao korak dalje.

"I Ministarstvo zdravlja, odnosno Vladu Crne Gore optužuje za gubitak života ljudi koji je, kako kaže, moga biti izbjegnut 'efikasnijim postupanjem države', aludirajući prvenstveno na ponudu donacije Petrosa Statisa. Ponavljamo - svaka donacija fizičkih ili pravnih lica (svih koji nijesu proizvođač ili vlada) kada je riječ o vakcinama direktno ugrožava pregovore sa proizvođačima i vladama drugih zemalja", kazali su iz Vlade.

Iako, kako kažu, u svijetu zasigurno postoji veliki broj pojedinaca koji bi imao sredstva i volju da donira vakcine, "Svjetska zdravstvena organizacija potvrđuje da ne poznaje takvu praksu".

"Dakle, svaka ponuda donacije mogla bi se smatrati ugrožavanjem dobijanja vakcine pouzdanim putem, tj. direktnim ugrožavanjem zdravlja građana. Vakcina se ne nabavlja kao medicinska oprema, niti kao građevinski materijal ili neki sličan proizvod, s čim predsjednik Đukanović očigledno nije upoznat, jer se takvim aktivnostima nije ni bavio", rekli su iz Vlade.

Smatraju "apsolutno nedržavničkim, nemoralnim, a istovremeno i neistinitim i opasnim optužbe Đukanovića da je aktuelna Vlada odgovorna za gubitak ljudskih života".

"Za epidemiološko stanje u Crnoj Gori odgovorna je prvenstveno prethodna Vlada koja, podsjećamo, nije sklopila niti jedan jedini bilateralni ugovor za nabavku vakcina, niti je uplatila garancije za COVAX program. Đukanovićevom režimu možemo zahvaliti i za opšte stanje u svim resorima, pa i zdravstvenom", kazali su iz Vlade.

Kažu da su ipak oni došli da rade i ozdrave Crnu Goru, "ne samo od koronavirusa, već u svakom smislu".

"Posao nije niti mali, niti lak, ali je započet temeljno, stručno i odgovorno, te već daje prve rezultate na različitim poljima. Konačno, Vlada premijera Krivokapića uspjela je, napornim i upornim radom da za nešto više od dva mjeseca obezbijedi da prve količine vakcina stignu danas u našu zemlju kao donacija države Srbje (dakle, bilateralnim putem). U narednim danima očekuju se vakcine iz direktnih pregovora sa Rusijom i Kinom, a zatim i Fajzerova vakcina", poručili su iz Vlade.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније