Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 02. 2021. 07:38 >> 07:41

ORGANIZAIJA UPRAVE

Samo tri ministarstva uradila sistematizaciju?

Samo tri ministarstva od njih 12 – odbrane, unutrašnjih poslova i zdravlja - poštovali su rok i na vrijeme završili obaveznu sistematizaciju radnih mjesta, saznaje Pobjeda. Ministarstvo odbrane je tu obavezu završilo još u decembru, a zdravlja i unutrašnjih poslova u februaru.

“Shodno Uredbi o organizaciji i načinu rada državne uprave koju je aktuelna Vlada donijela na prvoj sjednici održanoj 7. decembra 2020, predviđeno je da su sva ministarstva dužna da u roku od 30 dana - do 6. januara 2021. donesu pravilnike o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta. Od 12 ministarstava, do sada su svega tri – odnosno samo jedna četvrtina donijela pomenute akte. U pitanju su: Ministarstvo odbrane, MUP i Ministarstvo zdravlja”, saopštio je izvor Pobjede iz vrha izvršne vlasti.

I pored nepostojanja sistematizacije, izvršna vlast je izvršila pravu čistku u Vladi, kada su odlukama - koje su objavljivane na internim portalima - smijenjeni gotovo svi direktori direktorata.

Pomenuta uredba se, prema saznanjima Pobjede, već nekoliko puta mijenjala za svega dva mjeseca.

Primjer za to su ekspresne izmjene uredbe kojom su ukinuta četiri organa: Poreska uprava, Uprava carina, Uprava za igre na sreću i Uprava za imovinu, te njihov kompletan menadžment smijenjen.

Nepostojanje pravilnika o organizaciji i načinu rada državne uprave otvara pitanje kako aktuelni ministri u čak devet ministarstava - uglavnom onih koji su nastali spajanjem djelova ministarstava iz prethodnog saziva Vlade, organizuju proces rada, kako donose odluke, a posebno pitanje zakonitosti rješenja o rasporedu na radna mjesta državnih službenika koja glase na ranija ministarstva iz Vlade Duška Markovića.

Pored pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta izostanka Zakona o budžetu, ne postoji ni Program rada Vlade za 2021. godinu.

Po proceduri, nakon što se uradi akt o sistematizaciji prvo ide u Upravu za kadrove a potom i u Ministarstvo finansija koje u krajnjem opredjeljuje budžet za sve potrošačke jedinice, što znači da nepostojanjem akta o sistematizaciji teško može i napraviti kvalitetan Zakon o budžetu.

Premijer Krivokapić na sjednici Skupštine na kojoj je izložio šturi ekspoze, na oštre i opravdane kritike svih poslanika o nedostatnosti ovog dokumenta, pravdao se manjkom vremena za njegovu pripremu uz obećanje da će u februaru 2021. biti donijet obimni Program rada Vlade, kojeg još nema.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније