Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 11. 2013. 11:07 >> 11:25
1

FORUM PROGRES

Fašizam je netrpeljivost prema LGBT osobama

Netrpeljivost, mržnja, nasilje, diskriminacija, stigmatizacija i predrasude prema različitim manjinskim grupama kao što su etničke manjine, osobe s invaliditetom i LGBT zajednica predstavljaju savremeni oblik fašizma kojem se odlučnije moraju suprostaviti država i svi društveni akteri, saopšteno je iz LGBT Foruma progres.

 

„Svakodnevna izloženost fašizmu podriva integritet i dostojanstvo svake LGBT osobe u Crnoj Gori i loše utiče na  njihovo samopouzdanje, osjećaj društvenog pripadanja i doprinosi životu u strahu i nevidljvosti, prikrivanju i potiskivanju istinskog identiteta“, navodi se u saopštenju.

Iz LGBT Foruma Progres pozvali su gradske vlasti, posebno glavnog grada Podgorice, da razmotre mogućnosti uklanjanja brojnih grafita kojima se saopštava mržnja i promoviše nasilje prema LGBT osobama.

„Takvi sadržaji, čiji se autori godinama ne procesuiraju, podstiču opstanak i razvoj društvene homofobije. U LGBT zajednici postoji interesovanje za učešće u jednoj široj društvenoj akciji uklanjanja neprimjerenih sadržaja“, navodi se u saopštenju.

 

Međunarodni dan borbe protiv fašizma je, kako se navodi, barem retorička prilika da se svi u Crnoj Gori, a posebno Vlada, pozovu na efikasnije objedinjavanje univerzalnosti, međuzavisnosti i nedjeljovosti svih ljudskih prava u politici i praksi.

„U društvu se još ne preduzimaju dovoljno efikasni napori da se u građanstvu unaprijedi pravilno razumijevanje seksualne orjentacije i rodnog identiteta. Posebno su nedovoljni napori da se smanji i ublaži maloljetnička homofobija. U tim aktivnostima posebno zaostaju akademske i obrazovne ustanove, nastavničke, roditeljske, studentske i učeničke strukture, uključujući i instituciju Ombudsmana.  Brojne i  ozbiljne političke snage, među kojima  su i one koje se predstavljaju za demokratsku alternativu aktuelnoj vlasti, na različite (ne)formalne načine, promovišu stereotipne uloge za žene i muškarce i ideje o inferiornosti ili superiornosti jedne seksualne orjentacije i jednog pola. To izaziva dodatnu zabrinutost i strah u LGBT zajednici“, kazali su u saopštenju.

 

LGBT Forum Progres je pozvao formalne i neformalne navijačke asocijacije i grupe na međusobni dijalog.

„Uvjereni smo da taj proces može pomoći međusobno približavanje i zaustaviti dalju ekspanziju mržnje i nasilja nad LGBT osobama“, zaključuju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније