Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 02. 2021. 12:40   >>  12:55

INICIJATIVA MAŠINSKOG FAKULTETA

CG postala članica Svjetske olimpijade robotike

Crna Gora je zvanično postala zemlja članica Svjetske olimpijade robotike, odnosno "World Robotic Olimpiad" - WRO organizacije, na inicijativu Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Dekan Mašinskog fakulteta Igor Vušanović kazao je da je Mašinski fakultet preuzeo obavezu organizovanja nacionalnih WRO takmičenja.

"U 2021. godini biće organizovano takmičenje za dvije starosne grupe u regularnoj kategoriji: seniorsku, od 16 do 19 godina starosti, i za WeDo - od osam do deset godina starosti. Mašinski fakultet je nabavio opremu za 20 timova u obje kategorije, koju će pozajmiti takmičarskim timovima koji se budu prvi prijavili. Takmičenje će se održati online 19. juna 2021. godine, a najbolji tim će se kandidovati za svjetsko finalno takmičenje koje će se održati onlajn“ najavio je dekan Vušanović drugo takmičenje po redu.

Prvo WRO nacionalno takmičenje, Mašinski fakultet je uspješno realizovao krajem prošle godine, 22. decembra 2020. godine. Takmičenje je bilo organizovano za regularnu kategoriju za seniorsku starosnu grupu.

Kako podsjećaju na UCG, WRO takmičenje je uslijedilo nakon potpisivanja ugovora o saradnji, a potom i strateškog sporazuma Univerziteta Crne Gore sa Edutus univerzitetom iz Mađarske, organizatorom ovog međunarodnog takmičenja, što je u konačnom ishodovalo sporazumom o članstvu, nakon aplikacije Mašinskog fakulteta (https://wro-association.org/association/member-countries/montenegro)

"Univerzitet Edutus je osvojio pravo da organizuje 16. međunarodno finale WRO 2019. godine, a Mađarska je prva evropska zemlja koja je bila domaćin ovog takmičenja i ugostila je preko 420 timova i 12.000 posjetilaca iz cijelog svijeta u novembru 2019. godine. Kada je riječ o ovogodišnjem takmičenju, o temi, pravilima i zadacima za robote na ovogodišnjem takmičenju za obje starosne grupe, kao i o registraciji i uslovima registracije više informacija dostupno je na sajtu: https://wrocrnagora.me/", navode na UCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније