Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 02. 2021. 12:17   >>  12:20

PISMO ĐUKANOVIĆU

Japan podržava ekonomske i društvene reforme

Japan, smatra da je važno da zemlje Zapadnog Balkana dostignu stabilnost i razvoj kao članice Evrope i podržava proces pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji, poručio je ambasador te države u Crnoj Gori Kacumate Takahika.

Takahika je povodom nacionalni praznik Japana, rođendana Njegovog veličanstva cara Japana, 23. februara 2021. godine, uputio poruku predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću.

Kako navodi trenutna situacija sa pandemijom ne dozvoljava Ambasadi Japana da organizuje prijem povodom nacionalnog dana koji je predstavljao vrhunac godišnjih događaja ambasade.

Međutim, smatra da ovom prilikom treba da prenese prijateljsku poruku.

“Njegovo veličanstvo car je 1. maja 2019. godine stupio na prijesto kao 126. car Japana. Carske svečanosti ustoličenja su organizovane u oktobru 2019. godine u Carskoj palati u Tokiju, u prisustvu vodećih svetskih zvaničnika, uključujući i poštovanog predsjednika gospodina Đukanovića. Dozvolite mi da ponovo izrazim svoju zahvalnost Vladi Crne Gore i crnogorskom narodu na ljubaznosti i pažnji koju poklanjaju Japanu”, kaže ambasador Takahika.

Kako navodi ambasador poslijednjih godina odnos između Crne Gore i Japana se razvio na mnogim poljima.

“Desetogodišnjicu diplomatskih odnosa između Japana i Crne Gore proslavili smo 2016. godine. Kao što sam pomenuo ranije, 2019. godine poštovani predsjednik Đukanović posjetio je Japan i razgovarao sa premijerom Abeom, što je bio prvi sastanak visokih zvaničnika dviju zemalja. Na polju ekonomije, u Crnoj Gori su prisutne kompanije Daido Metal i Tošiba („Daido Metal“ i „Toshiba“), a sa poboljšanjem investicione klime, na čemu se radi poslijednjih godina, očekuje se još investicija u Crnoj Gori u budućnosti”, zaključio je ambasador Takahika.

Japan, kako dodaje, smatra da je važno da zemlje Zapadnog Balkana dostignu stabilnost i razvoj kao članice Evrope i podržava proces pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji.

“U tom kontekstu, nastavićemo da podržavamo ekonomske i društvene reforme, kao i unutar-regionalnu saradnju, uključujući i Crnu Goru, kroz Inicijativu za saradnju sa Zapadnim Balkanom koju je pokrenuo premijer Abe 2018. godine”, ističe ambasador.

Što se tiče Olimpijskih igara u Tokiju ove godine, kako dodaje, grad Kašivazaki u Japanu se sa velikim uzbuđenjem sprema da ugosti vaterpolo reprezentativce Crne Gore, a ja se nadam da će to biti prilika da se prodube odnosi dvije države na polju sporta.

“Upravo zato što znamo da je organizovanje Olimpijskih igara u sadašnjoj situaciji veliki izazov, namjeravamo ovim igrama da dokažemo da je čovječanstvo pobijedilo virus. Preduzimajući sve moguće mjere da spriječimo infekcije, nastavićemo vrijedno da radimo kako bi Olimpijske igre bile sigurne i bezbijedne. Na kraju svoje poruke, dozvolite mi da prenesem poruku Njegovog veličanstva cara Japana poštovanom predsjedniku koja izražava srdačne želje ka daljem unapređenju prijateljskih odnosa i dobrobiti između naše dvije zemlje. Imajući na umu ovu dragocijenu poruku, usmjeriću sve svoje napore i sredstva ambasade Japana na realizaciju novih koraka ka produbljivanju naših odnosa”, zaključio je ambasador Takahika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније