Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 02. 2021. 13:08 >> 13:08
2

KOR

Skinuti oznake tajnosti sa dokumenata oko auto-puta

Koalicija za održivi razvoj (KOR) zahtijeva od Vlade Crne Gore, odnosno premijera Zdravka Krivokapića i ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića, da hitno skinu oznaku tajnosti sa projekata i ugovora koji se tiču izgradnje auto-puta Bar-Boljare. Kako ističu, svaki dan odlaganja ugrožava rijeku Taru i njen UNESKO status.

Ta i dalje tajna dokumenta, smatraju u KOR-u, omogućavaju izvođaču radova i podizvođačima da uništavaju “suzu Evrope”, zarobljavajući je u betonsko korito.

"Skidanje oznake tajnosti nužno je i kako bi se što prije pristupilo sanaciji i revitalizaciji korita Tare. Zato pozivamo premijera, da u saradnji sa ministrima kapitalnih investicija Mladenom Bojanićem i ekologije Ratkom Mitrovićem, bez odlaganja krene u spašavanje rijeke Tare, na način što će u komunikaciji sa UNESKO naći najbolje rješenje za revitalizaciju korita", navodi se u saopštenju.

Koalicija za održi razvoj je u saznanju, a to veoma jasno piše i u izvještaju UNESCO misije, da je na dionici ukrštanja rijeke Tare sa autoputem (petlja Mateševo), prilikom projektovanja i procjene uticaja na životnu sredinu, došlo do nedopustivih propusta, što je rezultiralo “zarobljavanjem” rijeke u usko i duboko betonsko korito.

"Ovo je sa ekološkog (hidrološkog) aspekta apsolutno pogrešno rješenje, od kakvih se u Evropi odustalo davnih ‘70-ih godina prošlog vijeka, stoga insistiramo da to učini i Vlada Crne Gore, te time doprinese očuvanju kako rijeke Tare, tako i uveliko ugroženog statusa NP Durmitor na UNESCO listi Svjetske baštine (https://whc.unesco.org/en/list/). Upozoravamo Vladu, cjelokupnu crnogorsku javnost i sve ljubitelje Suze Evrope da je postojećim projektom Tara (rijeka širokog i plitkog korita) izmještena i preusmjerena u usko i duboko betonsko korito, što je u većoj mjeri dovelo do ekocida velikih razmjera", ističu u KOR-u.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније