Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 11. 2013. 16:44   >>  16:47 2

POZITIVNA SA EKSPERTIMA

Imaju rješenje za vodosnabdijevanje Cetinja

Narednog ljeta Cetinje može da ima redovno vodosnabdijevanje, poručili su iz Pozitivne Crne Gore, nakon sastanka sa ekspertima za tu oblast iz Bugarske.

Na Cetinju je danas održan sastanak rukovodstva Pozitvine Crne Gore  na Cetinju, koje je predvodio Dragan Cvetković, sa ekspertima za oblast vodosnabdijevanja profesorom Univerziteta u Sofiji Gancho Dimitrovim, izvršnim direktorom evropske kompanije Vato Dmitrom Ivanovim i inženjerom Dobromirom Moldovanovim.

Tema radnog sastanka je bilo rješavanje problema vodosnabdijevanje Cetinja.

Dmitar Ivanov je naveo da su došli kao evropska kompanija koja sarađuje sa brojnim velikim kompanijama širom Evrope, i koja želi da pomogne Cetinju.

"Jedan od preduslova je da ove kompanije vode stručni, a ne politički ljudi. Tim Pozitivne zna što su problemi, ima stručne ljude i ima volju i odlučnost da ih riješi", kazao je Ivanov.

Spremni smo, naglasio je Ivanov, da pružimo podršku lokalnoj vlasti u pripremi aplikacija i nalaženju strateških partnera.

Nosilac liste Pozitivine Crne Gore Dragan Cvetković je naglasio da je vodosnabijevanje  jedan od osnovnih poslova u nadležnosti lokalne samouprave i prioritetni zadatak svake odgovorne lokalne vlasti, te da on mora biti riješen u najkraćem mogućem roku.

Poseban akcenat, ističe Cvetković, mora biti stavljen na smanjenje ogromnih gubitaka koji premašuju i 80 odsto u gradskoj vodovodnoj mreži i na isplati zarada i doprinosa, kao i podrmirivanju dugovoanja.

Dimitrov je naglasio da je cetinjski vodovodni sistem mali, ali sa velikim greškama, koje uzrokuju sve probleme koji se događaju.

Predočio je da su slični problemi bili prisutni prije deset petnaest godina i u Bugarskoj i zemljama istočne Evrope.

"Mi iza sebe imamo, kazao je on, ogromno praktično iskustvo i uspješno završene projekte i u Bugarskoj i zemljama regiona. Prezentirao je više primjera gradova, koji kao i Cetinje nijesu imali vode, a danas nemaju probleme u vodosnabdijevanju. Za sljedeću ljetnju sezonu Cetinje može da ima vode jer će gubici biti znatno smanjeni", poručio je Ivanov.

Kako je saopšteno iz Pozitivne, na sastanku je istaknuto da optimizacija sistema vodosnabdijevanja Cetinja traži kompleksno rješenje: tehničko, administrativno i ekonomsko.

"Međutim, imamo i takozvanu "prvu pomoć" rješenje koje je brzo i nije skupo, a daće veliki efekat u smanjenju gubitaka vode, smanjenju prosječnog broja kvarova i smanjenju troškova električne energije", zaključio je Dimitrov.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније