Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 02. 2021. 15:17   >>  15:17

SEKULOVIĆ-LUNDBERG

Ilegalne migracije i zaštita ljudskih prava u fokusu

Ilegalne migracije nisu problem sa kojim se suočava samo Crna Gora, već je globalno rasprostranjen. U narednom periodu naš prioritet, u saradnji sa Ujedinjenim nacijama, biće izgradnja dodatnih kapaciteta za prihvat migranata i lica koja traže azil u Crnoj Gori, kao i sistem elektronske identifikacije migranata, poručio je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, koji je danas razgovarao sa novoimenovanim rezidentnim koordinatorom Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori, Piterom Lundbergom.

MUP je, kako je naveo Sekulović, posvećen ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja definisanih u Agendi 2030, kroz saradnju u oblastima kao što su borba protiv nasilja nad ženama, zaštita djece i borba protiv porodičnog i vršnjačkog nasilja, te borba protiv trgovine ljudima i dječijih ugovorenih brakova.

Takođe, Ujedinjene nacije su partner i u projektima koji se odnose na upravljanje migracijama, zaštitu lica koja traže međunarodnu zaštitu u Crnoj Gori, smanjenje nezakonitog posjedovanja i krijumčarenja lakog i malokalibarskog naoružanja, kao i jačanje odgovora na vanredne situacije.

Rezidentni koordinator Ujedinjenih nacija iskazao je odlučnost Ujedinjenih nacija da nastave podršku Ministarstvu unutrašnjih poslova u ostvarivanju pomenutih prioriteta, posebno kada su u pitanju ilegalne migracije i zaštita ljudskih prava.

"Crna Gora je primjer države koja je dokazala privrženost regionalnoj saradnji, očuvanju mira i bezbjednosti, kao i razvoju i zaštiti ljudskih prava. Ujedinjene nacije će nastaviti snažnu podršku zemlji u daljem jačanju zaštite ljudskih prava i u izgradnja šireg društvenog konsenzusa“, kazao je Lundberg.

Na sastanku je bilo riječi i o unapređenju saradnje u oblasti ljudskih prava i izgradnji tolerantnijeg društva. S tim u vezi konstatovano je da bi se donošenjem Nacionalne strategije za unutrašnji dijalog stvorili preduslovi za zajedničko djelovanje države, civilnog sektora, međunarodnih partnera i društva u cjelini, u cilju izgradnje inkluzivnog i pomirujućeg društva.

Da bi izgradili tolerantno društvo, u kojem nema diskriminacije, potreban je sistemski odgovor, čemu ćemo biti posvećeni u narednom periodu, saopštio je ministar.

Na kraju sastanka obije strane su iskazale interesovanje za produbljivanje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, a sve u cilju stvaranja društva punog demokratskog kapaciteta i jačanja institucija u Crnoj Gori, zaključuju iz MUP-a.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније