Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ rtcg.me ]

25. 02. 2021. 13:16 >> 13:45
2

JOKIĆ

Trudnice dobro, mora se snositi odgovornost

Davanje cink-oksida trudnicama umjesto glukoze u Domu zdravlja u Bloku V ozbiljan je propust koji se srećom završio bez teških posljedica, ali odgovornost se mora utvrditi, kazao je direktor Doma zdravlja Podgorica Danilo Jokić. Poručio je da će u naredna 24 sata biti utrđeno ko je napravio propust.

Jokić je na vanrednoj konferenciji za medije potvrdio da su trudnice nakon ukazane pomoći juče otpuštene kući te da su dobrog zdravstvenog stanja. Saopštio je i da su uzete izjave od svih aktera ovog slučaja.

"Trudnicama je umjesto lijeka koji služi za mjerenje opterećenja glukozom, greškom, profesioanlnim propustom dat lijek cink – oksid, nakon čega su naše kolege brzo shvatile grešku i kontaktirali su KCCG, i u komunikaciji sa doktorima iz te institucije, zajednički je donijeta odluka da se pacijentkinje upute u KCCG, na Ginekologiju", pojasnio je Jokić.

Sve se, kako kaže brzom reakcijom riješilo i trudnice su juče upućene na kućno liječenje. O svemu je obavijestio i ministarku zdavlja Jelenu Borovinić Bojović.

Jokić kaže da je i sam razgovarao telefonom sa dvije trudnice i da se one osjećaju dobro.

“U ovom trenutku je najvažnije da se naše trudnice osjećaju dobro da nije bilo posljedica, ali to ne umanjuje krivicu onoga ko je napravio ovakav propust. Medicina je takva, mora se snosti odgovornost, profesionalci prihvataju odgovornost i sankciju. U ovakvim slučajevima greške mogu biti preskupe i neoprostive su”, poručio je Jokić.

On je naveo da je zatražio detaljno utvrđivanje odgovornosti, a procedura će biti završena u naredna 24 sata.

"Saslušani su svi koji su učestvovali. Odgovornost je na svima koji su bili uključeni u proces. Od dostavljača lijeka iz centralne apoteke, do osoblja koje je preuzelo lijek, i onog koji ga je aplicirao", navodi Jokić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније