Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 02. 2021. 16:01 >> 16:01

SRZENTIĆ

"Kad se zajednica udruži, sve postaje moguće"

Saradnja zajednice, empatija i pristupi orjentisani na građane pri rješavanju problema predstavljaju suštinu mog rada, poručila je ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić, koja je učestovala danas na drugoj regionalnoj WeBer konferenciji „Građani na prvom mjestu“, u organizaciji Instituta alternativa, Think for Europe (TEN) mreže i briselskog Centra za evropsku politku.

Kako su saopštili, cilj konferencije je da poboljša i proširi dijalog o stvaranju i sprovođenju inkluzivnih i transparentnih politika, kao i da doprinese održivosti reforme javne uprave u korist građana regiona.

Ministarka je predstavila svoja iskustva iz oblasti pružanja usluga sa fokusom na kreiranje onih usluga koje polaze od potrebe građana, te iskustva u oblasti digitalne transformacije u kojima je učestovala.

"Najčešći izazov koji sam primijetila u vladama širom svijeta je nešto što zovem „jaz u implementaciji“. Kreiranje javnih politika širom svijeta predstavlja blagu krizu. Dok se mogu uočiti značajne razlike u mišljenjima svake vlade o tome koje politike će ostvariti pozitivne rezultate i uticati na društvo čiji smo dio, kako bi postalo onakvo kakvo želimo da bude, istina je da mnoge od ovih politika jednostavno nemaju održivost svrhe koja im je namjenjena, odnosno ne dovode do rezultata koje očekujemo i zbog kojih su dizajnirane za građane“, ocijenila je Srzentić.

Ona je kazala da, kad se udruži kompletna zajednica u rješavanje problema, sve postaje moguće. 

"U suštini, svi možemo imati različite stavove i željeti da upravljamo, ali ako sam način nije ispravan, na kraju nije više bitno ko je u pravu ili ko je upravljao, jer šteta može biti učinjena drugima. Bitan je način“ napomenula je Srzentić. „Da bismo riješili jaz u primjeni, takođe, moramo naučiti da upravljamo politikom i radnjama vezanim za isporuku i korisnike, i da kompletiramo krug povratnih informacija. Tek tada možemo postići ciljeve koje vladine politike imaju u odnosu na građane“, kazala je ministarka.

Ona je istakla da je prioritet Vlade Crne Gore odgovor na Covid-19.

"Ubrzo nakon što smo izabrani, formirali smo tim za digitalne usluge i strukturisali kapacitete  za istraživanje politika i dizajn usluga, i poslije nekoliko nedjelja sa radom je počeo sajt. Naš tim je vodio intervjue i na društvenim mrežama osluškivao korisnike, kako bi razumio ključna pitanja i tačke u kojima građani Crne Gore nisu dovoljno informisani u vezi sa Covid-19. Prije uspostavljanja koordinacije imunizacije, identifikovali smo šta javnost najviše očekuje, o čemu najviše brine i taj način koristimo za formiranje što efikasnijih usluga koje se odnose na imunizaciju i strategije komunikacije“, kazala je Srzentić koja je ocijenila da je projekat realizovan uz podršku stručnjaka iz ICT zajednice i privatnog sektora.

Ona je kazala da je u Vladi formiran tim za inovacije kako bi pomogao u definisanju problema i identifikovanju najvećih izazova sa kojima se građani Crne Gore suočavaju, a zatim kodizajniranju rješenja tih problema.

"U narednim nedjeljama pokrenućemo kanale za inovacije, gdje ćemo, u partnerstvu sa akademskim, civilnim i privatnim sektorom iz regiona i svijeta,  dovesti stručnjake koji će crnogorskoj Vladi pomoći da riješimo najhitnije izazove“, kazala je Srzentić.

Konferencija je okupila organizacije civilnog društva, predstavnike vlada, međunarodne i regionalne organizacije, kao i ugledne nezavisne stručnjake u ovoj oblasti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније