Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 02. 2021. 13:03 >> 13:08
16

LEPOSAVIĆ

Nastup Đeljošaja pretjeran, stav Krivokapića opravdan

Ministar pravde Vladimir Leposavić povodom jučerašnje situacije u Tuzima ocijenio je da je nastup predsjednika te opštine Nika Đeljošaja bio pretjeran dok stav koji je zauzeo predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić smatra opravdanim.

"Jučerašnji nastup gospodina Đeljošaja je bio pretjeran, tim prije što je prošle godine, u istoj situaciji ali prema prethodnoj vlasti, njegov stav o ovom pitanju bio sasvim različit. Iz tog i drugih razloga, ocjena ove situacije i stav koji je zauzeo predsjednik Vlade su opravdani", navodi se u saopštenju Leposavića.

Ministar je kazao da treba imati u vidu da zdravstvene mjere i restrikcije traju već godinu, a sa njima, kako je dodao i ekonomske teškoće koje posebno trpe mali privrednici, ugostitelji i građani-preduzetnici.

"Posebno je važna činjenica da je Đeljošaj opozicioni lider koji predstavlja nacionalnu manjinu, zbog čega njegovi politički stavovi i izjave moraju biti tolerisani više nego što bi to uobičajeno bio slučaj, a njegova sloboda izražavanja šire garantovana. Na to nas podsjeća i obavezuje i Evropski sud za ljudska prava", kazao je ministar pravde ljudskih i manjinskih prava.

Ministar u saopštenju navodi da je u brojnim slučajevima, kao što je predmet Kastels protiv Španije, taj Sud istakao da je „sloboda izražavanja važna svima, a posebno izabranim narodnim predstavnicima“ i naglasio da „izvršna vlast, zbog svoje dominantne pozicije, treba da pokaže uzdržanost u pribjegavanju krivičnom postupku i da ovakve slučajeve rešava drugim sredstvima.“

"Budući da Đeljošaj zastupa interese i prava građana Tuzi i svojih sunarodnika, želimo da vjerujemo da nije imao za cilj da izazove nestabilnost državnih institucija, jer bi to bilo krajnje neodgovorno prema svim građanima uključujući i mještane opštine Tuzi i njihove interese i potrebe", navodi se u saopštenju Leposavića.

Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava apeluje na sve političke subjekte, građane i medije da temama od opšteg interesa pristupaju dobronamjerno i odgovorno, a ne senzacionalistički i vođeni partikularnim ili privatnim interesima.

"Predstavnici političke većine i građani koji su proteklih godina i decenija trpjeli sistematsku diskriminaciju imaju jedinstvenu priliku da zadovoljenju pravde pristupe kroz razumijevanje i toleranciju prije negoli zahtijevanjem oštrih osuda i sankcija, jer je ovo drugo upravo bio manir prethodne vlasti koji je naše društvo odlučilo da napusti i prevaziđe. Kada su u pitanju nacionalne i druge manjine, ovo nije samo preporuka, već i obaveza cijelog društva i svih njegovih institucija", zaključuje se u saopštenju ministra Leposavića.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније