Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 02. 2021. 11:19 >> 11:22
1

HRA

Otkriti nalogodavce i obezbijediti porodice

Akcija za ljudska prava (HRA) apeluje da se konačno otkriju nalogodavci zločina u Štrpcima iz političkih i vojnih krugova Savezne Republike Jugoslavije i Republike Srpske, da se svi počinioci kazne, da se preduzme temeljna akcija da se pronađu posmrtni ostaci svih žrtava i da Crna Gora izmjenom zakona obezbijedi socijalnu zaštitu porodicama stradalih u ovom zločinu kao civilnim žrtvama rata.

Danas se navršava 28 godina od ratnog zločina koji su pripadnici Vojske Republike Srpske počinili na željezničkoj stanici u mjestu Štrpci, na granici BiH i Srbije, tako što su iz voza, koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar, izveli i ubili 20 putnika, od kojih 18 Bošnjaka, jednog Hrvata i jednog nepoznatog putnika.

HRA ističe da članovi porodica žrtava ovog zločina u Crnoj Gori nikada nisu uživali status civilnih žrtava rata prema Zakonu o boračkoj i invalidskoj zaštiti, jer je ta zaštita priznata samo članovima porodice preživjele žrtve - civilnog invalida rata, a ne i članovima porodica stradalih civilnih žrtava, za razliku od Bosne i Hercegovine.

“HRA u vezi sa tim apeluje na ministarstvo finansija i socijalnog staranja da inicira izmjene postojećeg zakona i uvede civilne žrtve rata i članove porodica civilnih žrtava rata kao posebne kategorije koje će takođe uživati zaštitu u skladu sa ovim zakonom”, navodi se u saopštenju.

Zakonom, kako navode, nijesu regulisana ni pitanja nestalih civila u ratu.

“Crna Gora je 2011. godine ratifikovala Međunarodnu konvenciju UN-a za zaštitu svih osoba od prisilnih nestanaka. Međutim, prinudni nestanak u Krivičnom zakonu još uvijek nije inkriminisan kao posebno krivično djelo. Crna Gora još uvijek nema Zakon o nestalim osobama, za razliku od npr. Bosne i Hercegovine i Hrvatske koje taj zakon imaju”, kažu iz HRA.

Žrtve su otete iz voza, odvedeni su do škole u selu Prelovo kod Višegrada, gdje su opljačkani i pretučeni, pa prebačeni u selo Mušići, kod Višegradske Banje, gdje su svi ubijeni, a njihova tijela bačena u Drinu. Najstariji je imao 59, a najmlađi 16 godina. Tijelo Halila Zupčevića, pronađeno je tek 2009. godine na obalama Perućačkog jezera, blizu Višegrada, a na istoj lokaciji su 2010. godine pronađeni posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Ilijaza Ličine. Posmrtni ostaci ostalih žrtava ovog zločina do danas nijesu pronađeni.

Među stradalima su: Esad Kapetanović, Ilijaz Ličina, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tomo Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedno nepoznato lice. Od njih dvadeset, deset je bilo iz Crne Gore.

Za ovaj zločin su do sada osuđeni samo Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić, pripadnici interventne čete Višegradske brigade Vojske Republike Srpske pod nazivom ‘’Osvetnici’’.

Ranisavljević je pred Višim sudom u Bijelom Polju 2003. godine osuđen na kaznu zatvora od 15 godina, dok je Jovičić sa Tužilaštvom BiH 2016. godine zaključio sporazum o priznanju krivice, na osnovu koga mu je izrečena kazna zatvora od pet godina. Vođu ove jedinice Vojske Republike Srpske, Milana Lukića, Haški tribunal je osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog ratnih zločina u Višegradu, ali ne i za Štrpce. Njega je tek u decembru 2019. tužilaštvo Bosne i Hercegovine optužilo za učešće u ovom zločinu.

Pred sudom Bosne i Hercegovine od 2015. godine je u toku suđenje desetorici optuženih za ovaj zločin.

I pred Specijalnim sudom u Beogradu u toku je suđenje dijelu jedinice Milana Lukića, tj. njegovom rođenom bratu Gojku Lukiću, Jovanu Lipovcu, braći Dušku i Ljubiši Vasiljeviću i Dragani Đekić.

Do sada ni pred jednim sudom nije procesuiran niko od nalogodavaca i organizatora ovog zločina iz političkih i vojnih struktura Savezne Republike Jugoslavije i Republike Srpske.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније