Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 02. 2021. 15:17 >> 15:17

RELOAD

Realizovani projekti za osnaživanje mladih i marginalizovanih grupa

Nevladine organizacije i lokalne samouprave u Nikšiću, Tivtu, Kotoru, Pljevljima i Podgorici realizovale su, tokom četiri godine Regionalnog programa lokalne demokratije (ReLoad), desetine projekata koji doprinose osnaživanju mladih, žena i drugih socijalno marginalizovanih grupa.

Iz EU Info centra su saopštili da su projekti sprovedeni u okviru ReLOaD inicijative, koju finansira EU, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), doprinijeli unaprijeđenju zajednica kroz poboljšanje uslova života, razvoj ruralnog turizma i koncepta pametnih gradova ili zaštitu životne sredine.

“Budući da je ekonomsko osnaživanje ključ socijalne inkluzije, jedna od komponenata ReLOaD-a bila je usmjerena ka stvaranju inovativnih poslovnih modela za uključivanje socijalno ugroženih kategorija u Crnoj Gori - mladih i žena”, navodi se u saopštenju.

Projekat pod nazivom Klik do posla, koji je realizovala nevladina organizacija (NVO) Biznis centar Nikšić, kombinovao je radionice socijalnih inovacija i mentorstvo kako bi nezaposleni mladi iz nikšićke Opštine stekli nove vještine i znanja potrebna da pronađu svoje mjesto na tržištu rada.

U okviru ReLOaD inicijative, frilenseri iz Nikšića su dobili logističku i tehničku podršku, a stručnjaci za digitalne tehnologije podijelili su znanja i savjete u kreiranju online profila, pronalaženju prvih poslodavaca i umrežavanju sa drugim frilenserima.

“Kao rezultat, kreirana je baza podataka koja se sastoji od 75 lokalnih freelancera i 17 UpWork profila. Dodatno, 45 mladih je prošlo obuku za zapošljavanje i već se osmoro njih zaposlilo preko interneta”, navodi se u saopštenju.

Biznis centar Nikšić uspostavio je uspješnu saradnju sa Opštinom Nikšić, Zavodom za zapošljavanje i Investiciono-razvojnim fondom (IRF), kako bi nastavili da razvijaju mrežu freelancera u njihovoj lokalnoj zajednici.

Koordinator projekta u NVO Biznis centar Nikšić, Darko Žugić, kazao je da je učešće u projektu ReLOaD značajno poboljšalo njihovo znanje i iskustvo u upravljanju projektima.

"Razmijenili smo iskustva i mišljenja sa svim lokalnim i nacionalnim akterima na polju samozapošljavanja. Projekat ReLOaD stvorio je dobru osnovu za transparentniju saradnju sa lokalnom upravom i omogućio efikasniji pristup korisnicima“, kazao je Žugić.

Projekat pod nazivom Žensko socijalno preduzetništvo u kulturi, koji je sprovela NVO Kreativni centar Tivat, okupio je više od 80 žena koje su naučile kako da iskoriste talenat i kreativne ideje za razvoj uspješne preduzetničke priče.

One su učestvovale u radionicama crtanja, slikanja na prirodnim materijalima, tkanja, fotografije, meditacije i joge, a njihovi kreativni radovi su predstavljeni na pet izložbi organizovanih u lokalnom Kulturnom centru.

Za neke učesnice projekat je značio mnogo više od mogućnosti da nauče nove vještine ručnog rada, jer su radionice okupile mnoge socijalno ugrožene žene - nezaposlene, sa invaliditetom, samohrane majke i one lošeg zdravstvenog stanja.

Koordinatorka projekta u Kreativnom centru Tivat, Iva Gopčević Čelanović, kazala je da su partnerstvo sa UNDP-jem i finansijska podrška EU donijeli pozitivno iskustvo koje je proširilo njihove profesionalne kapacitete i otvorilo nove mogućnosti.

"ReLOaD je važan jer pomaže nevladinim organizacijama da ojačaju svoje kapacitete, što je ključ društvenog napretka uopšte. Biti dio ReLOaD programa naučilo nas je vještinama koje su ključne za profesionalno i odgovorno upravljanje projektima “, saopštila je Gopčević Čelanović.

ReLOaD se kao četvorogodišnja regionalna inicijativa sprovodi u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. U toku je druga faza programa koja će trajati do 2024. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније