Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 02. 2021. 17:18 >> 20:57

CGO O ZLOČINU U ŠTRPCIMA

Nova vladajuća struktura da obezbijedi pravdu

Centar za građansko obrazovanje (CGO) podsjeća da se danas navršava 28 godina od zločina u Štrpcima, a da porodice žrtava još uvijek ne znaju istinu o sudbini svojih najbližih, okolnosti njihovog stradanja niti gdje su im posmrtni ostaci.

Kako ističu, procesuiranje zločina u Štrpcima predstavlja obavezu kako pravosudnih institucija, tako i institucija nadležnih za poboljšanje društveno-ekonomskog statusa porodica stradalih u ratu tokom 90-ih godina.

"Nepriznavanje statusa civilnih žrtava rata svima koji su izgubili svoje najbliže tokom oružanih sukoba ili se članovi njihovih porodica i dalje vode kao nestali predstavlja dodatnu viktimizaciju, što je suprotno principima čovječnosti na koje obavezuju međunarodni dokumenti koje je i Crna Gora ratifikovala", navodi se u saopštenju.

CGO napominje da iako je ovaj zločin izvršen izvan teritorije Crne Gore i od lica koja nisu državljani Crne Gore, desetorica otetih bili su iz Crne Gore, što nedvosmisleno obavezuje nadležne institucija u Crnoj Gori da se aktivno uključe i daju svoj puni doprinos u procesima krvičnog gonjenja počinioca i njihovih nalogodavaca, kao i traženju posmrtnih ostataka stradalih putnika.

"Posebno je važno da nova vladajuća struktura, ako želi demonstrirati diskontinuitet sa lošim praksama prethodno, pokaže i na ovom primjeru razumijevanje značaja uspostavljanja tranzicione pravde i vraćanja dostojanstva žrtvama. U tom kontekstu, CGO poziva Vladu da što prije donese sveobuhvatan program reparacija za sve žrtve pogođene ratnim dešavanjima tokom 90ih i uvrsti prisilni nestanak kao zasebno krivično djelo koje će pratiti adekvatna sankcija za stradanja učinjena prema građanima Crne Gore ili od strane građana Crne Gore", navodi se u saopštenju.

CGO apeluje i na obrazovne institucije da prekinu praksu zaborava i da teme skorije prošlosti Crne Gore, sa fokusom na ratna dešavanja, uvrste u nastavni plan i program na svim nivoima obrazovanja, kako bismo prevenirali brojne manipulacije i revizionističke pristupe u istorijskom obrazovanju, a samim tim i zločine, kako se kao takvi nikada više ne bi ponovili.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније