Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 02. 2021. 16:25 >> 16:25

EKOLOŠKA ISTRAŽIVANJA

Bjelopoljci 58 dana udisali zagađeni vazduh

Bijelo Polje biće jedna od rijetkih opština koja će imati bazu podataka za kvalitet vazduha, vode, zemljišta i nivoa buke. Ekološka istraživanja u proteklih pet godina pokazala su povećan stepen zagađenja. Bjelopoljci su u tri mjeseca imali čak 58 dana s velikom koncentracijom zagađujućih materija.

Apeli i upozorenja ekologa da svako od nas treba i može da da svoj doprinos i utiče na to da se ublaži zagađenje vazduha, vode i zemljišta još uvjek ne daju konkretne rezultate. U prilog tome idu podaci do kojih je višegodišnjim istraživanjima i analizama na terenu došla doktorantkinja na ekološkom inženjeringu o zaštiti zemljišnih i vodnih resursa Danijela Veličković. Prošlogodišnji zimski mjeseci nijesu bili dobri po zdravlje ljudi.

Zagađivači rijeka, nelegalna odlagališta i baza podataka za kvalitet vazduha i zemljišta i nivoa buke u Bijelom Polju naći će se u registru koji radi Veličković.

Velika koncentracija zagađujućih materija u vazduhu nije jedina ekološka opasnost jer situacija nije bolja ni kada su vode u pitanju. Nemarni građani ne štede ni obale svojih rijeka. Njihova zagađenost se ne zaustavlja.

Bijelo Polje će sa jedinstvenim registrom o zaštiti životne sredine dobiti priliku da mapira zagađivače i krene u kontinuiranu kontrolu i praćenje. Sistematskim radom i preduzimanjem odgovarajućih mjera, kaže naša sagovornica, mogu se sačuvati resursi. To je, dodaje, veliko iskušenje i za građane koji treba savjesnije i odgovornije da se ophode prema onome što nam je priroda dala.

Vanja Rakonjac,TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније