Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

28. 02. 2021. 15:45   >>  15:47 6

DOBIJANJE DRŽAVLJANSTVA

Vujović: Pokušaj da se utiče na izbore  

Liberalizacija dobijanja crnogorskog državljanstva, koja je jedna od ideja novog zakona, pokušaj je da se zakonskim inženjeringom izmijeni biračko tijelo i na taj način utiče na ishod narednih izbora, ocijenio je predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje, Zlatko Vujović.

Premijer Zdravko Krivokapić najavio je nedavno da će Vlada riješiti problem velikog broja građana koji godinama žive u Crnoj Gori, a nijesu dobili crnogorsko državljanstvo.

Vujović je agenciji MINA kazao da je veoma teško oteti se utisku da najavljene promjene nemaju veze sa promjenom strukture biračkog tijela, a posebno nacionalne strukture pred naredni popis.

On je rekao da crnogorska Vlada, u prethodnih nekoliko mjeseci, umjesto da je fokusirana na ekonomsko socijalna pitanja, stalno se kreće unutar začaranog kruga koji je vezan za identitetska pitanja.

"S obzirom da nas čekaju izbori na nekoliko nivo – lokalni, predsjednički, a moguće i vanredni parlamentarni, otvaranje ovog pitanja, u ovom trenutku, a da nije stvarno utemeljeno na nekim čvrstim razlozima, moglo bi biti tumačeno kao pokušaj da se promjenom u strukturi biračkog tijela utiče na rezultate izbora“, istakao je Vujović.

On smatra da je postojeći Zakon o crnogorskom državljanstvu prilično dobar, a da se se treba fokusirati na probleme pri njegovom sprovođenju, odnosno na kontrolu i ispravljanje grešaka ukoliko su nekim građanima uskraćena njihova prava.

"Ali liberalizacija dobijanja crnogorskog državljanstva, što se moglo čuti kao jedna od ideja koja bi bila sadržana u budućem zakonu, definitivno bi bila pokušaj da se glasovima onih koji ne bi trebalo da budu u biračkom spisku, mijenja izborna volja građana. To je već rađeno u slučaju Herceg Novog devedesetih godina kada je tada jedinstveni DPS potpuno izmijenio nacionalnu strukturu toga grada radi izbornog inžinjeringa“, ocijenio je Vujović.

On je podsjetio na obećanje Vlade da sredi stanje u biračkom spisku Crne Gore.

"Ovo što je najavljeno imalo bi suprotan efekat - stvaranje haosa i uvođenje u birački spisak onih osoba koje ne bi trebalo da budu tu“, smatra Vujović.

On je kazao da Crna Gora ima prilično veliku dijasporu i da bi Crna Gora, ukoliko bi usvojila liberalniji pristup dobijanja državljanstva, morala da mijenja i izborni sistem.

Na taj način bi se, prema riječima Vujović, otvorilo pitanje kako i gdje glasa dijaspora, kao i cijeli niz pitanja kako je moguće sprovoditi izborni proces.

"U ovom trenutku teško da imamo vremena i političkog konsenzusa kako bi se ova pitanja riješila. Stoga, ipak se nadam da je namjera Vlade više da se poštuje postojeći zakon, a ne nikako da se na vještački način, jednim inženjeringom, pokuša promijeniti volja birača na izborima", zaključio je Vujović.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније