Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Beta ]

01. 03. 2021. 11:20 >> 11:20
10

VELJKOVIĆ APELUJE

Vlasti u Srbiji da ne lobiraju protiv Joanikija

Vjerski analitičar i istoričar Vladimir Veljković ocijenio je da će se na majskom Saboru Srpske pravoslavne crkve (SPC) vidjeti da li su izborom Porfirija za patrijarha prevaziđene nesuglasice u SPC i da li je zaustavljen uticaj politike na dešavanja u vrhu SPC. 


Veljković je agenciji Beta kazao da će na Saboru sigurno biti birana dva mitropolita: crnogorsko-primorski i zagrebačko-ljubljanski, i episkop valjevski. 

"Za očekivati je da će na čelu Zagrebačko-ljubljanske mitropolije biti izabran episkop koji će nastaviti tamo gdje je stao Porfirije, dok je za Crnogorsko-primorsku mitropoliju veoma važno da na njenom čelu bude arhijerej koji će očuvati jednistvo SPC u Crnoj Gori", ocijenio je Veljković. 

On je rekao da prema Ustavu SPC, novi mitropoliti i episkopi mogu biti izabrani "jednodušno" bez glasanja ili tajnim glasanjem arhijereja. 

"Za kvorum je potrebno da na Saboru bude prisutno dvije trećine eperhijskih arhijereja. Kandidat koji dobije apsolutnu većinu glasova postaje eparhijski arhijerej. Ukoliko dva kandidata, koji uđu u uži izbor, dobiju isti broj glasova, onda mitropolita, odnosno episkopa, između te dvojice bira sam patrijarh", objasnio je vjerski analitičar. 

Na pitanje Bete da li vlast može da utiče na izbor mitropolita i episkopa, Veljković je kazao da su mediji u više navrata izvještavali o susretima pojedinih arhijereja s predstavnicima najviše vlasti u Srbiji uoči izbora patrijarha, tako da i sada "postoji sumnja da će vlast lobirati za svoje kandidate". 

"Majski sabor će dati odgovor na pitanje do koje mjere ide uticaj države Srbije na unutrašnje prilike u SPC i da li će novi patrijarh, koji uživa veliku podršku među monaštvom i sveštenstvom, suzbiti uticaj politike na odluke Svetog sabora", kazao je Veljković. 

Naglasio je da bi u tom kontekstu neizbor vladike Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog izazvao sumnju da državne vlasti Srbije i dalje "lobiraju i kadriraju" u SPC. 

"Episkopski savjet SPC u Crnoj Gori će sigurno za mitropolita predložiti vladiku Joanikija. Joanikije je decenijama bio najbliži saradnik mitropolita Amfilohija, uživa veliki ugled među vjernicima i bilo bi veliko iznenađenje ako on, zbog lobiranja političara, ne bi bio izabran za mitropolita", ocijenio je on.

Dodao je da vlast u Srbiji ne bi trebalo da lobira protiv izbora Joanikija. 

Ako je država Srbija imala svoje kandidate za patrijarha, naveo je Veljković, "zašto sada Crna Gora ne bi imala svog kandidata za mitropolita koji odgovara narodu i crkvi u Crnoj Gori". 

"Važno je da crkvene odluke ne izazovu nove sumnje, uznemirenost i podjele među vjernicima i arhijerejima. Izbor Joanikija za mitropolita bi bio nesporan za sveštenstvo i vjernike u Crnoj Gori", rekao je Veljković. 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније