Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 03. 2021. 13:32 >> 15:02

GRAĐANSKA ALIJANSA

Bez obavještenja bili pod mjerama tajnog nadzora

Građanska alijansa, pozvala je Sudski savjet da utvrdi koji od dva predsjednika viših sudova nije znao zakonsku obavezu i da u skladu sa tim pokrene postupak sankcionisanja zbog različite prakse u vezi sa dostavljanem podataka u istoj pravnoj stvari, nakon što je, kako kažu, na zahtjev za dostavljanje informacija o broju donijetih pisanih naredbi za sprovođenje mjera tajnog nadzora u 2019. i 2020. godini dobila različite odgovore viših sudova u Podgorici i Bijelom Polju.

"Kao odgovor smo dobili dva različita tumačenja – od Višeg suda u Podgorici dobili smo pozitivan odgovor, odnosno, potvrdu da će nam dostaviti tražene informacije, dok je Viši sud u Bijelom Polju dao negativan odgovor, odnosno, odbio je da nam dostavi informacije", navode u saopštenju.

Pozivaju Sudski savjet da utvrdi koji od dva predsjednika viših sudova nije znao zakonsku obavezu i da u skladu sa tim pokrene postupak sankcionisanja zbog različite prakse u vezi dostavljanja podataka u istoj pravnoj stvari.

"Takođe, indikativno je da u slučaju Višeg suda u Podgorici od 164 naredbe donijete u 2019. i 2020. godini, građani nad kojima su se primjenjivale mjere tajnog nadzora ni u jednom slučaju do sada nijesu o tome obaviješteni, što je obaveza na osnovu clana 162, stav 1 ZKP-a", poručuju iz Građanske alijanse.

Zbog toga, kako kažu, i u ovom slučaju traže sankcionisanje svih odgovornih i striktno poštovanje zakona.

"Uz ocjene u relevantnim izvještajima o političkoj zavisnosti i lošoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, na ovaj način se dodatno doprinosi gubljenu povjerenja u sudstvo i tužilaštvo od strane građana. Zato je neophodno procesuirati odgovorne i na njihove pozicije postaviti profesionalce", zaključuju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније