Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 03. 2021. 17:09   >>  17:11

INSTITUT ALTERNATIVA

Vladi uputili 26 sugestija, traže veće učešće javnosti

NVO Institut alterativa uputila je 26 sugestija za Program rada Vlade, koje su usmjerene na zakonodavne inicijative za efikasniju reformu javne uprave i bolju vladavinu prava, ali i na objavljivanje dugo skrivanih informacija.

Kako ističu u saopštenju, tražili su otvaranje važnih podataka o potrošnji javnog novca i bolje izvještavanje o radu institucija i javnih funkcionera.

"Sačinjavanje informacije o korišćenju 130 miliona budžetske rezerve tokom 2020. godine je jedan od neophodnih koraka u otvaranju javnih finansija. Iako je visok nivo zaduženosti lokalnih samouprava uslovio sklapanje ugovora između 16 lokalnih samouprava i Ministarstva finansija 2015. godine, javnost je posljednji put bila informisana o dinamici izvršavanja ugovornih obaveza 2016. godine. Zato smo tražili sačinjavanje nove sveobuhvatne informacije o poštovanju ovih ugovora. Smatramo da javnim nabavkama treba pokloniti dužnu pažnju, objavljivanjem važnih informacija kojih je nekad bilo, a sad ih više nema. Tu primarno mislimo na spisak kompanija koje najviše prihoduju od javnih nabavki godišnje, kao i na izvještavanje o sprovođenju javnih nabavki u oblastima od posebnog rizika za korupciju (zdravstvo, obrazovanje, javni radovi) i na tzv. povjerljive nabavke (nabavke u sektoru bezbjednosti i odbrane)", navodi se u saopštenju.

Izmjenama Zakona o specijalnom državnom tužilaštvu, smatraju u IA, neophodno je unaprijediti polugodišnji i godišnji izvještaj o radu SDT, uključujući pružanje informacija o složenosti predmeta i o odbačenim krivičnim prijavama u odnosu na podnosioce.

"Proaktivno objavljivanje optužnica takođe treba da bude propisan zakonskim izmjenama. Smatramo i da Zakon o zaštiti ličnih podataka treba izmijeniti na način da eksplicitno propisuje pravo pristupa presudama javnim funkcionerima, bez prethodne saglasnosti javnog funkcionera kojem je izrečena presuda.
Izvršenje buždeta je takođe među našim prioritetima. Vlada treba da napravi iskorak, time što će konačno omogućiti pravovremeno informisanje javnosti o izvršenju budžeta tokom tekuće godine. To podrazumijeva sačinjavanje polugodišnjeg izvještaja o izvršenju budžeta u 2021. godini", navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, aktuelno privremeno finansiranja naročito mora biti praćeno povećanom odgovornošću i transparentnošću budžetske potrošnje. Vlada treba da uputi i prijedlog Zakona o završnom računu budžeta za 2019. godinu, jer je prošla godina prva u kojoj nije usvojen ovaj zakon. Neophodno je i da Vlada donese mjerljiv akcioni plan za realizaciju preporuka Državne revizorske institucije datih u izvještaju koji je u oktobru 2020. godine dostavljen uz predlog Zakona o završnom računu budžeta, ali je u međuvremenu povučen iz skupštinske procedure.

"Učešće javnosti ne treba da bude dekor procedurama donošenja odluka onda kada je sve već odlučeno. Zato smo predložili da Vlada pravovremenim organizovanjem javne rasprave o budžetu za 2022. godinu po prvi put u potpunosti uključi javnost u donošenje budžeta. Tražili smo i izmjenu Uredbe koja reguliše članstvo NVO predstavnika u radnim grupama za izradu zakona i strategija, kako bi se omogućila veća zastupljenost predstavnika civilnog društva i omogućilo da one organizacije koje se bave horizontalnim pitanjima (poput rodne ravnopravnosti) ne budu spriječene da daju svoj doprinos", naglašavaju u IA.

Preporučili su Vladi i neophodne normativne aktivnosti, sa ciljem profesionalizacije javne uprave.

"Važeći Zakon o državnim službenicima i namještenicima pati od brojnih manjkavosti, naročito u pogledu sastava komisija za provjeru sposobnosti i širokog diskrecionog prava prilikom donošenja konačne odluke o izboru službenika. Ocjenjivanje rada službenika takođe nije dobro regulisano, posebno u pogledu definisanja radnih ciljeva i pružanja povratne informacije o učinku. Pozvali smo Vladu da predloži ukidanje članova Zakona o održavanju stambenih zgrada koji se koriste kao osnov za rješavanje stambenih potreba javnih funkcionera. U sugestijama dajemo preporuke i za bolje izvještavanje o obavezama u okviru pregovora sa Evropskom unijom, sa naglaskom na poglavlja 23 i 24, ali i detaljna obrazloženja potrebe za donošenjem Zakona o Zaštitniku imovinsko-pravnih interesa Crne Gore i za izmjenom Zakona o sprječavanju korupcije, Zakona o krivičnom postupku i Uredbe koja reguliše nabavke u sektoru bezbjednosti i odbrane", navodi se u saopštenju koje je potpisao predsjednik Upravnog odbora IA Stevo Muk.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније