Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 03. 2021. 13:13   >>  13:14

U SUBOTU

Matematičko takmičenje Kengur prvi put u CG

Međunarodno matematičko takmičenje Kengur bez granica, ove godine će se prvi put održati u Crnoj Gori.

“Prve godine je za Crnu Goru predviđena realizacija pilot takmičenja u tri opštine centralne regije: Podgorica, Danilovgrad i Tuzi, i to u dvije kategorije takmičenja: Ecolier (5. i 6. razred) i Cadet (9. i 1. razred srednje škole)”, saopštili su organizatori.

Planirani datum održavanja takmičenja je subota, 20. mart 2021, u 10 sati.

“Takmičenje Kengur bez granica se održava zadnjih 30 godina u preko 80 država svijeta, uključujući i sve zemlje u našem regionu. Oko šest miliona učenika osnovnih i srednjih škola širom svijeta, u isto  vrijeme razmišlja o istim problemima i rješava iste zadatke.  Učenici osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore od ove godine imati istu priliku”, navodi se u saopštenju.

Testiranje će se odvijati na tri jezika, CSBH, albanskom i engleskom. Prijavljivanje se vrši putem zvanične internet stranice takmičenja: www.kengur.me. Rok za prijavu je je  14. mart 2021. godine u 15h.

“Takmičenje će se odvijati na tri lokacije, u Podgorici na Univerzitetu Donja Gorica, amfiteatar, u Danilovgradu i Tuzima”, kazali su organizatori.

Osnovni cilj takmičenja je, kako su naveli, popularizacija matematike, te je takmičenje namijenjeno svima koji bi da se na takmičenju oprobaju u rješavanju problema čije odgonetanje zahtjeva maštu, osovne vještine računanja, logičko razmišljanje i druge strategije  za rješavanje problema, bez obzira na to koju ocjenu imaju iz matematike.

 “Testovi se sastoje od pitanja sa više ponuđenih odgovora, a akcenat je na duhovitim pitanjima u kojima se više traži brzo i logičko razmišljanje”, navodi se u saopštenju.

Kao rezultat aktivnosti u procesu uspostavljanja aktivnog članstva u Međunarodnoj asocijaciji Kengur bez granica (Kangourou sans Frontières, aksf.org ), kojoj je jedna od primarnih aktivnosti organizovanje istoimenog međunarodnog takmičenja,  NVU Tinker je, od strane ove asocijacije, sertifikovan da u 2021. godini, po prvi put, organizuje pilot takmičenje „Kengur bez granica“ u Crnoj Gori.

Delegirani predstavnik NVU Tinker u Međunarodnoj asocijaciji Kengur bez granica je Doc. dr Nela Milošević, profesorica na Univerzitetu Donja Gorica, a saradnici su Jelena Milojković i Dejana Ponoš, osnivačice NVU Tinker.

NVU Tinker je osnovan 2018. godine. Član je međunarodna organizacije Devoxx4Kids (Devoxx4Kids.org).

“Kroz besplatne radionice je NVU Tinker, u saradnji sa partenrima, uključio više stotina djece i mladih direktno, a više hiljada indirektno. Polaznici su razvijali sposobnost logičkog zaključivanja i rješavanja problema, dok su pritom podsticni socijalizacija, drugarstvo, intelektualna radoznalost, pamćenje, inventivnost, maštovitost”, navodi se u saopštenju.

Generalni sponzor takmičenja je Crnogorski Telekom, a partneri su Univerzitet Donja Gorica, Udruženje Roditelji, Arhimed d.o.o. i Zzi d.o.o., a uz saglasnost Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније