Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda ]

03. 03. 2021. 07:28   >>  07:30

MINISTARSTVO

Uskoro odluka o VMŠ u Beranama

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta razmotriće situaciju studenata na Visokoj medicinskoj školi kojima nije omogućeno da upišu master studije i u narednih nekoliko dana oglasiće se tim povodom.

To su za Pobjedu rekli iz resora ministarke Vesne Bratić, navodeći da su primili dopis vezano za situaciju studenata u ovoj školi.

Studenti su se požalili da se osjećaju prevarenim, jer im je onemogućeno da upišu master studije zato što taj program nije akreditovan 2017. godine. Tvrde da im je tada obećano da će nakon što okončaju osnovne bečelor studije moći i da upišu po reformisanom modelu i besplatne dvogodišnje master studije.

Prodekanka za nastavu Medicinskog fakulteta prof. dr Aleksandra Vuksanović-Božarić objasnila im je da se akreditacija svih studija ovog fakulteta obavila 2017. godine, te da je visoka medicinska škola tada akreditovana kao primijenjeni studijski program po modelu 3+0.

"Nažalost, oni koji su obećali da će program VMŠ biti akreditovan kao 3+2 nijesu to uradili. Medicinski fakultet je Strategijom razvoja koju je usvojio Senat predložio novom akreditacijom 2022. godine da primijenjeni studijski programi Medicinskog fakulteta budu akreditovani kao akademski programi po modelu 3+2", navela je ona.

Kako bi riješili problem studenata tri generacije primijenjenih programa, obavili su razgovore sa prorektorom za nastavu, uz informisanost i v.d. rektora, i dali prijedlog i inicijativu da se onima čiji programi nijesu akreditovani za nastavak školovanja omogući jedna godina specijalističkih studija, jer novom akreditacijom ne bi imali zakonskih mogućnosti upisa na akademske master studije.

Ukoliko Ministarstvo prosvjete u skladu sa Zakonom prijedlog odobri, prema važećem Zakonu o visokom obrazovanju, studenti koji su upisali primijenjene studije 2017/2018. godine nemaju pravo upisa na specijalističke studije koje traju još ovu godinu – navela je Vuksanović-Božarić, očekujući da Ministarstvo, ipak, uvaži njihovu ideju radi kvaliteta obrazovanja ovih studenata.

Studenti su poručili da je važno da im dozvole da nastave dalje obrazovanje poslije završenih osnovnih studija, te da će prihvatiti i ideju da im se omogući upisivanje specijalističkih studija.

Ukazali su da im je važno da upišu specijalističke ili master, jer sa tri okončane godine studija mogu da obavljaju posao tehničara, odnosno visoke medicinske sestre, dok sa četvrtom ili petom godinom mogu da budu, između ostalog, i profesori u srednjoj školi i na fakultetu.

Od 2014. do 2017. godine program VMŠ je bio akreditovan po modelu 3+1.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније