Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 03. 2021. 13:06 >> 13:11
1

MEDIA CENTAR

Vladi predlažu strategiju i izmjene medijskih zakona

Media centar je dostavio Vladi Crne Gore prijedloge za godišnji Plan rada kojima sugeriše donošenje - medijske strategije, izmjena i dopuna Zakona o medijima, Zakona o RTCG i donošenje novog Zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama.

„Radi poboljšanja informisanja javnosti kao i razvoja okruženja za rad medija neophodno je donijeti medijsku strategiju (Strategiju razvoja informisanja javnosti). Takođe, neophodno je usvajanje izmjena i dopuna Zakona o medijima, izmjena i dopuna Zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG i donošenje novog Zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama“, poručuju iz Media centra.

Medijska strategija, kako poručuju, treba da omogući najširi mogući dijalog zainteresovanih subjekata u vezi sa informisanjem javnosti, radom medija (kako javnih tako i privatnih) i odredi jasnu politiku Vlade u odnosu na ovo pitanje.

„Položaj javnih emitera u smislu njihove samostalnosti i ispunjavanja utvrđenih ciljeva kao i funkcionisanje tržišta privatnih medija, ostvarivanje medijskog pluralizma, neophodno je staviti u okvire javnog interesa koji treba da utvrdi Vlada Crne Gore nakon opsežnih konsultacija“, stoji u saopštenju Media centra.

Nakon usvajanja medijske strategije, neophodno je, kako kažu, izvršiti izmjene medijskih zakona.

„Zakon o medijima iziskuje promjene u dijelu koji se odnosi status medija, uređenje Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnost medija, način nadzora na internetskim publikacijama (portalima). Takođe, Zakon o RTCG je neophodno mijenjati kako bi se osigurala veća samostalnost Savjeta RTCG kao ključnog upravljačkog tijela“, kažu u Media centru.

Donošenje novog Zakona o AVM uslugama potrebno je, kako poručuju, uraditi istovremeno sa izmjenama Zakona o medijima i Zakona o RTCG kako bi bila osigurana puna usaglašenost propisa.

„Vlada svojim Planom rada treba da pokaže spremnost otpočinjanja suštinskih reformi u oblastima koje su prepoznate kao problematične u izvještajima međunarodnih organizacija a jedna od ključnih na koju već godinama ukazuje i EU je oblast informisanja i medija“, zaključuje se u saopštenju koje potpisiju Goran Đurović, direktor Media centra.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније