Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 03. 2021. 13:15   >>  13:15

VUJOVIĆ NA RADIONICI

IPA sredstva unaprijedila život građana

Korišćenjem IPA sredstava sve opštine rade na ostvarivanju zajedničkog cilja, a to je da doprinesu evropskom putu Crne Gore i opštoj dobrobiti građana, saopštio je savjetnik zamjenika glavnog pregovarača-nacionalnog IPA koordinatora Bojan Vujović.

On je na Radionici o EU fondovima - rezultati i perspektiva za opštine rekao da se "uloženim sredstvima nastoji doprinijeti i što ravnomjernijem razvoju svih opština u Crnoj Gori, unapređenju poslovnog ambijenta i kreiranju novih radnih mjesta". 

Istakao je da su, u procesu pristupanja EU, sredstva opredijeljena kroz Instrument pretpristupne podrške izuzetno značajna za sprovođenje reformi koje, prije svega, treba da unaprijede kvalitet života crnogorskih građana.

"EU podrška treba da doprinese jačanju institucija i vladavini prava, reformi državne uprave, reformi privrede, većem poštovanju ljudskih i manjinskih prava, promociji rodne ravnopravnosti, jačanju civilnog društva, unapređenju lokalne i regionalne saradnje, kao i dostizanju održivog razvoja i smanjenju siromaštva", rekao je Vujović.

On je podsjetio da je, u periodu od 2007. do 2013. godine, putem IPA projekata u Crnu Goru je uloženo 235,7 miliona eura, dok kroz novi finansijski okvir za period 2014-2020 - Ipu II, Crna Gora ima na raspolaganju 279,1 miliona eura.

Kada je u pitanju IPA III, kako je pojasnio, jedna od značajnih novina tokom perioda 2021-2027 je da neće postojati unaprijed definisane alokacije po državama, a glavni kriterijumi za odobravanje projekata biće njihova strateška relevantnost i spremnost za sprovođenje.

Pomoćnica Generalnog sekretara Zajednice opštine Crne Gore, Vanja Starovlah je istakla da lokalne samouprave treba da budu prepoznate kao dio uprave najbliži građanima, pa time i njihovim potrebama i problemima, koji treba da ima značajnu ulogu prilikom pripreme, implementacije i monitoringa IPA III programa. S tim u vezi, ona je poručila da decentralizacija treba da bude stalna dimenzija finansijske i političke podrške koju EU daje zemljama Zapadnog Balkana.

"Najveća korist za lokalne samouprave bi bile grant šeme koje bi bile veoma slične kohezionim fondovima EU, koje bi dodatno pripremile lokalne uprave za korišćenje ovih, veoma izdašnih fondova koji se koriste u zemljama članicama. Na taj način bismo bili u mogućnosti da unaprijedimo javne usluge i kvalitet života naših građana primjenjujući relevantne strateške politike EU“, poručila je Starovlah.

Kako je pojasnila, na taj način bi se obezbijedili konkretni rezultati u lokalnim zajednicama, čime bi se građani u svom komšiluku, u svom gradu, mogli uvjeriti u evropske standarde i vrijednosti, imajući u vidu da lokalne samouprave imaju veliku odgovornost, kako za unapređenje kvaliteta života, tako i za održavanje povjerenja građana u proces EU integracija.

Radionica je organizovana u okviru projekta Podrška Kancelariji nipaka u nadgledanju i evaluaciji tekućih IPA programa i pripremi buduće IPA podrške, koji finansira EU s ciljem razmjene iskustva, predstavljanja rezultata u dosadašnjem sprovođenju Ipe, kao i pružanjem informacija u vezi sa novom finansijskom perspektivom za period 2021-2027, Ipom III.

Na radionici je učestvovao više od 60 učesnika, predstavnika lokalnih samouprava, ministarstava, Delegacije Evropske unije, Zajednice opština i Kancelarije za evropske integracije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније