Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 03. 2021. 13:30   >>  13:31 2

VUKOVIĆ NA FORUMU

Kredibilno novinarstvo više izuzetak nego pravilo

Ozbiljna diskusija ustupila je mjesto cirkusu, a profesionalno i kredibilno novinarstvo postalo je izuzetak više nego pravilo, ocijenio je podgorički gradonačelnik Ivan Vuković, koji je danas otvorio peti Podgorički novinarski forum.

Vuković je na forumu, koji se danas održava u organizaciji Medijskog savjeta za samoregulaciju Crne Gore, a pod pokroviteljstvom Glavnog grada, istakao da su danas dosta česte lažne vijesti koje kreiraju neobjektivnu sliku pojedinaca.

"Kulturološki: margina je pretvorena u mainstream, politički: ozbiljna diskusija ustupila je mjesto cirkusu. Posljedično: profesionalno, kredibilno novinarstvo postalo je izuzetak više nego pravilo. Dominiraju lažne vijesti kojima se na temeljima lažnih vrijednosti, grade spomenici lažnim idolima", istakao je Vuković.

On je ocijenio da se Podgorički novinarski forum, koji je posljednji put održan u decembru 2016. godine, danas održava u istoj Podgorici i bitno drugačijoj Crnoj Gori.

I u našoj zemlji, i u okruženju, istakao je on, negativni društveni fenomeni kojima su se u okviru ovog foruma od 2013. naovamo bavili vodeći novinari regiona, u međuvremenu su, kaže, postali dominantni obrasci ponašanja u javnoj sferi.

"Kada se ovakve stvari dešavaju zrelim konsolidovanim demokratijama, to je razlog za brigu. Kada se, pak, ukorijene na prostoru na kojem je život u miru rezultat spleta sretnih isorijskih okolnosti prije nego prirodno stanje, onda je to razlog za uzbunu. Imajući u vidu ukupan društveno-politički ambijent, mnogi će s pravom reći da u našoj regiji odavno nije bilo teže, ne samo profesionalno raditi, nego i normalno živjeti", rekao je Vuković.

Učesnici V Podgoričkog novinarskog foruma su iz cijelog regiona, a među njima su i Dragan Bursać, Dinko Gruhonjić, Senad Pećanin, Tomislav Marković i Vlado Vurušić.

Nakon završenih panela novinari će intervjuisati predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, a intervju će emitovan sjutra veče od 22 sata na RTCG1.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније