Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan ]

04. 03. 2021. 07:20 >> 07:25
1

SINDIKAT PROSVJETE

Svaki treći nastavnik zaražen, predaju studenti

V.d. predsjednika Sindikata prosvjete Crne Gore Slavka Bošković kazala je za Dan da je od početka školske godine svaki treći nastavnik u Podgorici bio zaražen, zbog čega uprave škola angažuju studente i apsolvente koji drže časove i mijenjaju prosvjetne radnike.

Ona je istakla i da ne zna kako će trenutna situacija u školama uticati na odluke Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Instituta za javno zdravlje, kada je riječ o promjeni modela održavanja nastave te da je možda bolje preći na onlajn nastavu, nego da se prosvjetni radnici razbolijevaju.

“Nastavnici su prihvatanjem modela neposredne nastave, odnosno vraćanja u klupe prihvatili znatno veće opterećenje, jer moraju jedan čas da predaju dva puta s obzirom na to da su odjeljenja podijeljena u dvije grupe po 15 đaka. U većim gradovima i školama oni duplo rade, a Sindikatu prethodnih dana stižu informacije da je sve veći broj nastavnika bolestan. Kad bi se to preračunalo, imamo podatke da je svaki treći nastavnik na nivou Podgorice od 1. oktobra i početka školske godine bio bolestan”, navodi Bošković.

Ističe da je trenutno više oboljelih nego u prvom polugodištu kada je bila onlajn nastava.

“Imamo situaciju da su u OŠ „Sutjeska” u Podgorici da tri od četiri nastavnika matematike zaražena, zbog čega apsolventi sa Prirodno-matematičkog fakulteta drže nastavu. U drugoj školi imamo situaciju da učiteljica kada završi sa svojim odjeljenjem, ide u drugu školu gdje mijenja koleginicu koja je trenutno odsutna zbog korone. Stanje u velikim školama nimalo nije jednostavno, vjerovatno će se infekcija među kolegama nastaviti. Ništa se nije popravilo ni kada je u pitanju obezbjeđivanje lične zaštitne opreme za prosvjetne radnike. Učitelji i prosvjetari kupuju maske i opremu od svog novca”,  ističe Boškovićeva.

Ona navodi da su uputili dopis Institutu za javno zdravlje zbog čega su prosvjetni radnici u šestoj prioritetnoj grupi za vakcinaciju.

“Smatramo da je to neprimjereno i da su i te kako izloženi infekciji. Njihova ugroženost je sve veća, a oni su nas svrstali nakon svih u šestu grupu. Po našim procjenama, ne može doći do vakcinacije nastavnika prije aprila. Smatramo da će to biti kasno za veliki broj kolega, koji će se do tada razboljeti. Treba se zapitati kako će se realizovati nastava i privesti kraju školska godina. Mi smo na nekim sastancima u Institutu tokom jeseni imali obećanja da ćemo biti vakcinisani odmah nakon zdravstvenih radnika. Ali prema njihovom planu, vidimo da to nije tako i tražili smo da se vakcinišemo ranije”, kaže Boškovićeva.

Ona ističe da su u škole stigli formulari u vezi sa evidencijom o prekovremenim časovima nastavnog osoblja.

“Nadam se da će oni biti adekvatno evidentirani. Trenutno vam ne mogu reći kako će se dalje odvijeti situacija u vezi sa plaćanjem dopunskog rada, ali se nadamo najboljem. Kada smo pregovarali o tome, shvatili smo da će se potruditi da se ta stavka ugradi u novi budžet”, kazala je Boškovićeva.

Boškovićeva je kazala da Sindikat ne može tražiti uvođenje onlajn nastave, već se ona može uvesti na osnovu preporuke komisija i procjene škole.

“Imamo informacije koje nam dolaze iz škola o broju zaraženih, ali kompletne podatke o broju po školama ima Ministartsvo prosvjete, nauke kulture i sporta. Škole su dužne da te podatke unose u aplikaciju koja je za to namijenjena. Kolege nam se same javljaju, nema dana da ne čujemo da je dvoje-troje, nekad i petoro ili šestoro kolega zaraženo. Neki imaju lakšu, neki težu kliničku sliku i to je velika opasnost po njihovo zdravlje”,  upozorava Boškovićeva.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније