Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 03. 2021. 10:54   >>  10:54 2

PO PRIJAVI GRADONAČELNIKA

Saslušavanje Milovca još jedan pritisak na MANS

Direktor Istraživačkog centra MANS-a, Dejan Milovac, biće sjutra saslušan u svojstvu osumnjičenog po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici u odnosu na navode iz krivične prijave koju je protiv njega podnio gradonačelnik Glavnog grada, Ivan Vuković.

Prema informacijama koje su dobili u MANS-u od tužilaštva, gradonačelnik Podgorice Milovca sumnjiči za takozvano lažno prijavljivanje u slučaju "Tošković", kada je MANS protiv njega i njegovih saradnika podnio krivičnu prijavu zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja.

"Krivičnoj prijavi protiv Vukovića je prethodilo istraživanje MANS-a u okviru kojeg je utvrđeno da je tender za rekonstrukciju kanalizacione mreže vrijedan blizu dva miliona eura bio dodijeljen kompaniji 'Toškovići' čiji vlasnik je pravosnažno osuđen za krivično djelo utaje poreza i stvaranje kriminalne organizacije. Kao rezultat istraživanja koje je vodio Milovac, ugovor sa tom kompanijom je raskinut, jer je i njemačka KfW banka iz čijeg se kredita posao finansirao, utvrdila da je došlo do kršenja procedura. KfW banka je informaciju o kršenju procedure dobila upravo od MANS-a, iako su i Glavni grad i JP 'Vodovod i kanalizacija' imali punu informaciju o
tome da se radi o osuđivanom licu, te da zaključivanje tog pravnog posla predstavlja kršenje tenderskih procedura. Iako je raskidom ugovora sa kompanijom 'Toškovići' potvrđena njegova nezakonitost, nadležno tužilaštvo je ekspresno odbacilo našu krivičnu prijavu, na šta smo u novembru prošle godine uložili prigovor Vrhovnom državnom tužiocu o kome još uvijek nije odlučeno", navodi se u saopštenju MANS-a.

Nažalost, kako dodaju, postupak koji je pokrenut protiv direktora Istraživačkog centra MANS-a, pokazuje da se nastavlja praksa pritisaka na one koji ukazuju na korupciju, dok istovremeno pravosudni organi oslobađaju visoke javne funkcionere za koje postoje očigledni dokazi kao što smo vidjeli na primjeru Slavoljuba Stijepovića i istrage u slučaju "Koverta".

MANS je do sada, kako navode u saopštenju, zbog korupcije i ostalih oblika kršenja zakona tužilaštvu podnio na stotine krivičnih prijava protiv visokih državnih i partijskih funkcionera, a upravo najveći slučajevi korupcije koji su nakon pritiska domaće i međunarodne javnosti bili otvarani i procesuirani, su upravo oni za koje je informacije tužilaštvu dostavljao MANS. O tome svjedoče slučajevi Svetozara Marovića i Zavale, barskog predsjednika opštine, Carina, zaboravljene petlje autoputa i mnogi drugi koje i u samom tužilaštvu predstavljaju kao svoj doprinos u borbi protiv korupcije.

"Zaposleni u MANS-u su do sada zbog svog rada i otkrivanja korupcije više puta privođeni, prisluškivani od državnih organa, bili predmet najprljavijih javnih kampanja i tuženi od privilegovanih pojedinaca i kompanija čije interese su naša istraživanja ugrožavala. Tako je tužilaštvo istraživalo samo nas, umjesto Zorana Lazovića nakon što smo objavili njegov snimak sa svadbe Safeta Kalića, što je bio slučaj i kada smo dostavili dokaze o kupovini ličnih karata uoči izbora. U tom kontekstu doživljavamo i prijavu gradonačelnika Vukovića koja je ujedno i odraz nemoći da se suoči sa dokazima o nezakonitim poslovima Glavnog grada i pokušaj skretanja pažnje javnosti sa prakse kontinuiranog kršenja zakona i propisa", navodi u MANS-u.

Kako dodaju, još pažljivije će pratiti rad uprave Glavnog grada i obavještavati javnost o uočenim nepravilnostima, a svakako ih neće obeshrabriti da nastave da podnosimo krivične prijave protiv svih onih koji korupciju i kršenje zakona koriste za ostvarivanje ličnih interese.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније