Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Autor: RTCG Portal ]

04. 03. 2021. 18:35   >>  18:43 2

PREDLOG ZAKONA

Policiji poseban status unutar MUP-a

Crnogorska vlada utvrdila je Prijedlog zakona o unutrašnjim poslovima, kojim je predviđeno da Policija izlazi iz sistema državne uprave i dobija poseban status unutar Ministarstva unutrašnjih poslova.

Na taj način će se, kako je saopšteno izi Vlade Crne Gore, krenuti sa istinskim sprovođenjem reforme u sektoru bezbjednosti. 

"Reformski proces ogleda se, prevashodno, u propisivanju unutrašnje organizacije Ministarstva i Policije, čime se prave prvi koraci ka punoj transparentnosti rada, definisanju jasnih linija odgovornosti i preduzimanju konkretnih aktivnosti na usklađivanju postupanja policije sa policijskim standardima država članica Evropske unije. Novim Zakonom uređena su i pitanja koja se odnose na prijem i raspoređivanje policijskih službenika, razvoj karijernog sistema, uspostavljanje posebnog sistema ocjenjivanja policijskih službenika, kao i na primjenu policijskih ovlašćenja i sredstava prinude", navode iz Vlade.

Utvrđen je i Predlog zakona o dopuni Zakona o državnoj upravi kojim se stvaraju preduslovi za drugačiju organizaciju Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije, koja će prema konceptu iz Predloga zakona o unutrašnjim poslovima biti sastavni dio Ministarstva unutrašnjih poslova, uz neophodnu samostalnost i specifičnosti u radu i vršenju poslova.

Vlada je donijela Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe organizaciji i načinu rada državne uprave, kojom se utvrđuje djelokrug poslova Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Agencije za zaštitu životne sredine.

Uredbom se propisuje da Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma vrši poslove pripreme predloga propisa iz oblasti ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kao i uspostavljanje nacionalne infrastrukture prostornih podataka.

Donijeta je Odluka o obrazovanju Savjeta za naučnoistraživačku djelatnost. Savjet ima devet članova koje imenuje Vlada, na predlog ministra nadležnog za poslove nauke, na period od četiri godine.

Vlada je donijela Odluku o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti za rekonstrukciju regionalnog puta R-20 Berane - Kalače, dionica Berane – Petnjica, lokaliteti Berane – Stjenice i Stjenice – Podvade.

Usvojena je Informacija o pripremi Medijske Strategije Vlade Crne Gore 2021- 2025. godine, kojom će se "definisati ciljevi, pravci razvoja i budući planovi kako bi se obezbijedilo povoljno okruženje za slobodu informisanja, protok ideja i mišljenja u ostvarivanju javnog interesa, a koje će dovesti do uređenog medijskog tržišta".

"Na ovaj način stvoriće se uslovi za održiv rad, koji će doprinijeti unaprjeđenju medijske saradnje, profesionalizacije i bolje samoregulacije", navode iz Vlade. 

 

Usvojena je Informacija o potrebi obezbjeđivanja dodatnih sredstava po Projektu rekonstrukcije magistralnih puteva.

"Programom je obuhvaćena rekonstrukcija 216,3 km magistralnih puteva za čiju su realizaciju predviđena sredstva iz opštih prihoda budžeta i iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke. Ugovorom o finansiranju sa EBRD na iznos od 40 miliona eura predviđena je rekonstrukcija magistralnih puteva na dionicama Rožaje – Špiljani, Danilovgrad – Podgorica i Tivat – Jaz", saopštila je Vlada.

Vlada je prihvatila Predlog za davanje saglasnosti za kreditno zaduženje Opštine Berane kod NLB banke AD Podgorica, u iznosu od milion eura.

Donijete su izmjene i dopune Mjera podrške građanima i privredi za I kvartal 2021. godine. Predmetne izmjene i dopune odnose se na mjeru - Turistički vaučeri za prosvjetne i zdravstvene radnike i podrška izdavaocima privatnog smještaja, u okviru koje se spisak subjekta sa pravom na podršku dodaju i seoska domaćinstva koja se bave ugostiteljskim uslugama.

Usvojen je Predlog za stavljanje van snage Zaključka Vlade Crne Gore, broj: 07-4434, od 1. oktobra 2020. godine kojim je donijeta Odluka o donošenju izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana opštine Ulcinj.

"Povod za izmjene i dopune PUP-a je bila Odluka Vlade o davanju u dugoročki zakup zemljišta na lokalitetu Briska Gora za eksploataciju solarne energije i izgradnju solarnih sistema instalisane snage veće od 200 mw. Imajući u vidu formalne nedostatke u sprovedenoj proceduri donošenja planskog dokumenta, kao i neodrživost planskih rješenja s aspekta uticaja na životnu sredinu odlučeno je da se ne nastavlja dalja procedura objave Odluke u Službenom listu Crne Gore", navodi se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније