Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

05. 03. 2021. 11:42 >> 11:43

CDT UPOZORAVA

Etnonacionalizam ne gurati pod tepih

Etnonacionalizam i radikalizacija se više ne smiju gurati pod tepih, ocijenjeno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT), uz napomenu da je njihov rast u posljednjih nekoliko godina postao izuzetno vidljiv u Crnoj Gori.

On se, prema ocjeni koordinatorke projekata u CDT-u Tijane Velimirović, manifestuje kroz ekstremnu političku polarizaciju, jačanje desničarskih ideja i u političkim partijama i u drugim organizacijama i grupama, te sve veće miješanje vjerskih zajednica u javni život.

Sve ovo su, napominje, najbitniji zaključci izvještaja “Rast desničarskog ekstremizma u Crnoj Gori: Građanska država na ispitu” u Crnoj Gori, koji je CDT pripremio uz podršku Biroa za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i sprovođenje zakona (INL) State Departmenta.

Mantra o Crnoj Gori kao ostrvu multikulturalizma i tolerancije na Zapadnom Balkanu održiva je samo ako se slušaju prazne parole zvaničnika i bez dublje analize gledaju zvanične statistike.

"U praksi, a to nam govore i percepcije građana, i diskurs političke komunikacije, ali i sve učestaliji etnički i vjerski motivisani incidenti, taj dugo njegovani pozitivni narativ o Crnoj Gori nema stvarno utemeljenje. Odgovor nadležnih na ove probleme je najčešće bio ćutanje i ignorisanje. Incidenti motivisani vjerskom i etničkom mržnjom ostavljeni su van sudskih statistika i u zoni prekršaja javnog reda i dok su se kod nas širile ekstremističke ideologije i povećavao broj radikalnih grupa i pojedinaca. I dok statistika iz pravosuđa govori da su djela motivisana mržnjom rijetkost, iz analize incidenata vidi se da se oni dešavaju iz mržnje, ali se ne procesuiraju, da djelotvornih, proporcionalnih i odvraćajućih sankcija nema", kazala je Velimirović.

Tokom godina koje su prethodile crnogorskom članstvu u NATO i u kojima je bio izražen povećani ruski uticaj u zemlji zapaženo je, navodi ona, osnivanje većeg broja organizacija i grupa okupljenih oko antizapadnih vrijednosti.

"Ova je infrastruktura poslužila za novi talas širenja velikosrpskog etnonacionalizma,  jednako opasnog kao onaj pogubni iz devedesetih godina prošlog vijeka. Takođe, tenzije povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti uzrokovale su novi način organizovanja sa ideološkim elementima religijskog i nacionalnog konzervativizma", kazala je Velimirović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније