Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 03. 2021. 00:01 >> 09:19
2

KOPRIVICA

Vlada neće ugasiti Fakultet za crnogorski

Doživotne naknade za 43 istaknuta kulturna stvaraoca, a koje nijesu primali dva mjeseca, biće ubrzo isplaćene, poručio je spoljni ekspert za kulturu u resornom ministarstvu Dragan Koprivica. Ministarstvo je, kako je najavio Koprivica u "Argumentima" RTCG, već donijelo rješenja o usklađivanju naknada i pristupiće isplati što prije.

Blagota Eraković, pozorišni reditelj i jedan od 43 korisnika naknade za istaknute kulturne stvaraoce, ponovio je da ih dva mjeseca niko ne obavještava zašto im se ne isplaćuju naknade koje, kako navodi, primaju i njihove kolege u regionu.

"Status zaslužnog umjetnika postoji u Rusiji, vrhunskog umjetnika u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji sa značajno većim iznosima nego nama što je opredijeljeno", poručio je Eraković.

Dodaje kako se sportskim radnicima naknade, iako veće, redovno isplaćuju. On naglašava da vrhunski umjetnici u Crnoj Gori imaju manje penzije, od minimalne koja iznosi 250 eura.

Koprivica je odgovorio da Ministarstvo nema obavezu da obavještava korisnike nadoknada, ali da u resornom ministarstvu intezivno rade na prevazilaženju situacije.

"Mora se napraviti jedna što brža revizija i da se pare uplate što prije. Nikome nije prijatno, ni Mministarstvu, ni Vesni Bratić, ni premijeru. Proces se radi ubrzano i to pravo će vrlo brzo biti realizovano", poručio je Koprivica.

On tvrdi da nema riječi o političkom revanšizmu navodeći da je revanšizma bilo dosta u prethodnih trideset godina. Koprivica tvrdi da niko neće biti diskriminisan u reviziji postupaka dodjele statusa kulturnog stvaraoca.

"Čirgić ne ispunjava uslove"

Navodi da svi oni koji su status istaknutog kulturnog stvaraoca stekli u skladu sa zakonom i uredbom mogu biti spokojni.

Kao suprotan primjer je naveo dekana Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Adnana Čirgića, za kojeg je ustvrdio da je korisnik naknade, iako nema 20 godina kontinuiranog rada, jer je rođen 1980, diplomirao 2003-2004, a doktorirao 2007.

"Fakultet na Cetinju ostaje"

Poručio je da će Fakultet za crnogorski jezik i književnost na Cetinju nastaviti da radi.

"Vlada ih ne ukida, podržavaće ih, ali razumite da je došlo do istorijskog preokreta i shvatite da treba nešto da uđe u redovne tokove, da se krene sa isplatama", poručio je Koprivica.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније