Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 03. 2021. 13:33 >> 13:33
1

POPA O 8. MARTU

Sigurniji i prosperitetniji život važniji od cvijeća

Svi u Crnoj Gora moraju da preduzmu konkretne mjere kako bismo osigurali da žene i djevojčice mogu voditi sigurniji, zdraviji i prosperitetniji život, poručila je ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, povodom međunarodnog Dana žena.

Međunarodni dan žena, kako kaže Popa, prilika je da se svi u Crnoj Gori udružimo i podignemo glas za jednaka prava žena.

“Kada govorimo o ženskim pravima i jednakosti, govorimo o predanosti suštinskim vrijednostima demokratije i poštovanju temeljnih prava svih ljudi. Evropska unija prednjači u globalnim naporima za postizanje jednakih prava i mogućnosti za djevojčice i žene širom svijeta”, navodi Popa.

Kako ističe Delegacija EU u Crnoj Gori radi s aktivistkinjama i aktivistima za ženska prava, javnim vlastima i političarima kako bi spriječili rodno zasnovano nasilje i stvorili jednake socijalne, ekonomske i političke šanse za djevojčice i žene širom zemlje.

“Nasilje je najgori oblik nepravde, s kojim se brojne žene i djevojčice suočavaju i danas. Nažalost, nasilje nad ženama i dalje predstavlja jedan od najučestalijih vidova kršenja ljudskih prava u Crnoj Gori. Ženama se takođe često uskraćuju jednake mogućnosti za učešće i vođstvo u politici. Pored toga, stopa osnaženosti žena – kako u javnom tako i u privatnom sektoru, i to na svim nivoima upravljanja – zabrinjavajuće je niska u Crnoj Gori”, ističe Popa.

Kada god su žene izložene nepravdi, kada se isključuju ili omalovažavaju, to, kako dodaje Popa, zapravo šteti cijelom društvu.

“To je zato što nijedna država ne može ostvariti svoj puni potencijal kada se polovini stanovništva uskraćuju jednaka prava i mogućnosti”, navela je Popa.

Zbog toga se, kako ističe, sada više nego ikad, svi u crnogorskom društvu, a posebno muškarci, moraju zalagati za ženska prava i rodnu ravnopravnost.

“Kupovina cvijeća ženama na ovaj dan lijep je gest ljubavi i uvažavanja. Ali, mnogo je važnije da svi učinimo ono što je do nas i preduzmemo konkretne mjere kako bismo osigurali da žene i djevojčice u Crnoj Gori mogu voditi sigurniji, zdraviji i prosperitetniji život! Srećan Dan žena!”, zaključila je ambasadorka EU u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније