Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 03. 2021. 19:15   >>  19:24 1

RAKOČEVIĆ

Jočić da istraži kršenja u kojima je bilo mnogo više novca

Predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević kazao je da predsjednica Upravnog odbora Javnog preduzeća Nacinalni parkovi Crne Gore Marina Jočić, ako želi boljitak NPCG treba da se fokusirala na istraživanje kršenja u kojima je enormno više novca u odnosu na visinom novca iz njene krivične prijave.

Rakočević je u reagovanju na stavove koje je Jočić iznijela na nedavno održanoj pres konferenciji kazao da je ona istinito spomenula sindikat Uprave i pravosuđa, odnosno krivičnu prijavu koju je on podnio protiv bivšeg direktora Elvira Klice, zbog, kako je kazao, grubih kršenja zakona.

Ipak, dodaje, "da Jočić želi boljitak JPNPCG fokusirala bi se na istraživanje gdje su enormno veće količine novca, ako ih poredimo sa visinom novca iz njene krivične prijave".

"Usput zarad lične znatiželje i interesa građana Crne Gore pitao bih kolika je zarada profesinalnoj predsjednici Upravnog odbora, kao i koja je to toliko važna količina posla koji ona obavlja. Pitao bih profesinalnu predsjednicu zašto sjedi na isti način u naštelovanoj naslijeđenoj funkciji njenih prethodnika koju bespotrebno plaćaju svi građani. Podsjećamo je da se nekada javno od strane njene partije osuđivala zloupotreba ovakvih izmišljenih pozicija", navodi Rakočević.

On dodaje da Jočić opravdano optužuje Klicu za partijsko zapošljavanje, jer je to, kako je kazao, predstavljalo grubo kršenje zakona u dijelu nezakonitog trošenja materijalnih sredstava države Crne Gore.

"Pitam onda da li treba da se podnese krivična prijava i protiv direktorice Jelene Kljajević, žrtvenog elementa predsjednice Upravnog odbora, jer je do sada zaposlila mimo zakona kako smo javno informisani, 12 novih osoba, odnosno da li treba podnijeti krivičnu prijavu protiv čitavog Upravnog odbora jer novim Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta planiraju da prošire broj zaposlenih za još 45, kako smo takođe javno informisani. Ova situacija veoma podsjeća na partijsko ponašanje i grubo kršenje zakona koje su primjenjivali i njihovi prethodnici, a paradoks je da ih oni sada za isto to javno prozivaju i optužuju", kazao je Rakočević.

On dodaje da je novo rukovodstvo Nacionalih parkova u obavezi da obrazloži kako su ponovo zaposlili osobu u Nacinalnom parku Skadarsko jezero, odnosno, kako dodaje, moraju objasniti njegovo ponovno postavljanje na mjesto Šefa Službe zaštite ovog parka, ako se, kako je kazao, uzme u obzir vrijeme i rezultati njegovog prošlog trogodišnjeg rada na toj poziciji 2016, 2017, 2018 godine.

"Lako se može primjetiti ogromna količina manje naplaćenog novca za turističke karte uporedno sa 2019. godinom kada je naplaćeno 580.016 eura, kada pomenuti nije bio na poziciji šefa. U navedenom trogodišnjem periodu ukupan iznos razlike sredstava iznosi 835.444 eura, ili 315.162 eura za 2016, 318.570 eura za 2017. i 201.712 eura za 2018. godinu. Da li ovdje ima elemenata za pokretanje krivične istrage, sve su prilike da ima", ističe Rakočević.

On je saopštio da je prošla uprava na čelu sa Elvirom Klicom potpisala ugovor sa Nevladinom organizacijom Carp sekjuriti group, koji je, kako je kazao, u međuvremenu istekao, "gdje su istoj organizaciji mjesečno uplaćivana pozamašna sredstava za zarade angažovanih članova te NVO".

"Plate su uplaćivane za oko desetak ljudi iz Carp sekjuriti group čiji je zadatak bio da patroliraju zajedno sa lovočuvarima i ribočuvarima iz nacionalnog parka. Ono što je zanimljivo je da je to opis poslova zaposlenih iz Nacinalnog parka Skadarsko jezero, gdje su mjesečna primanja onih časnih i poštenih radnika mizerno mala. Ugovor je sa sobom nosio bespotrebno bacanje novca građana, koji se mogao preusmjeriti na uvećanje zarada zaposlenima u JPNPCG, međutim ovo je interesantno iz razloga jer je pozadina istog ovog ugovora veoma mistična. Istražni i ostali nadležni državni organi bi trebalo malo da se pozabave ovim slučajem", kazao je Rakočević.

Pozvao je Jočić i Državnog sekretara u resornom ministarstvu da javno saopšte "zašto njih dvoje zajedno sa bivšim i sadašnjim Šefom službe zaštite Skadarsko jezero trenutno forsiraju sklapanje novog bespotrebnog i štetnog ugovora sa ovom istom Nevladinom organizacijom, te pitam da li predstavnici ove NVO možda posjeduju sjutra određeni viralni inkriminišući materijal neke važne persone iz misterioznog lanca interesnih osoba".

U skladu sa zakonskim regulativama, Rakočević navodi da će tražiti od Uprave JPNPCG da mu dostave pored ugovora sa tom NVO i ugovor sa advokatskom kancelarijom Radulović iz Podgorice koju je angažovala za zastupanje pravnih interesa prošla uprava Elvira Klice.

Podsjeća da svi navedeni problemi moraju da podliježu određenim zakonskim normativama i procedurama.

"Materijala ima još u neiscrpnim količinama. Isti su delegirani kao što je poznato lično potpredsjedniku Abazoviću koji je prvi čovjek bezbjednosti države i koji je prvi čovjek partije koja se upravo bavi problemom očuvanja životne sredine i prirodnih bogatstava. Od njega nažalost nije bilo nikakve reakcije. Delegirano je takođe i Premijeru Zdravku Krivokapiću koji izgleda veoma slabo čuje, delegirano je takođe i ministru Sekuloviću koji je vjerovatno predmet dodijelio Lazoviću koji neđe nestade", zaključio je Rakočević.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније