Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Autor: RTCG Portal ]

08. 03. 2021. 11:44   >>  13:31 47

FCJK

"Koprivica odgovoran za ono što je uslijedilo"

Studenti i profesori Fakulteta za crnogorski jezik na Cetinju protestovali su danas ispred zgrade bivšeg Ministarstva kulture u tom gradu, jer ima taj resor ove godine nije uplatio mjesečne rate za funkcionisanje ustanove, čime je doveden u pitanje dalji opstanak i rad Fakulteta. Podršku im je dala i grupa građana Prijestonice.

Spoljni ekspert u Ministarsvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Dragan Koprivica na kratko je izašao iz zgrade ministarstva i okupljenima slao poljupce, što je izazvalo burne reakcije i negodovanje prisutnih. 

Dio okupljenih građana je nakon toga pokušao da uđe u zgradu bivšeg ministarstva kulture.

FCJK: Koprivica snosi odgovornost za ono što je uslijedilo

Iz uprave FCJK saopšteno je da su organizovali nenajavljeni skup akademskog i neakademskog osoblja ispred bivšeg Ministarstva kulture.

“Skupu se pridružio veliki broj građana da se solidarišu s FCJK i ukažu protest Vladi koja neispunjavanjem zakonskih obaveza prema Fakultetu ulazi u obračun s jedinom institucijom kojoj je cilj afirmacija montenegristike”, poručuju iz FCJK.

Skup je, kako navode, protekao mirno, u akademskom duhu.

Po završetku skupa Dragan Koprivica, je kako ističu iz KCJK, tri puta je tražio da se obrati građanima i svaki put bio odbijen od uprave Fakulteta.

“U momentu kad su se građani razilazili i nakon poziva profesora FCJK da je skup završen, Dragan Koprivica izašao je ispred ulaza bivšega Ministarstva i ciničnim slanjem poljubaca i gestikulacijom isprovocirao masu. Kao eksponent Miloševićeve i Šešeljeve politike Dragan Koprivica je 90-ih godina specijalizirao sve metode i tehnike raspirivanja mržnje i provociranja građanski i antifašistički okupljenih masa. Te je svoje sposobnosti i danas pokazao. Provociranjem okupljenih građana po svršetku skupa, Dragan Koprivica, kao činovnik Vlade Crne Gore, jedini je koji snosi odgovornost za ono što je uslijedilo”, saopštila je uprava FCJK.

Prof. dr Adnan Čirgić, dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost kazao je da su ponosni što su javna visokošolska ustanova koja funkcioniše izvan UCG.

“Da nije tako ne bismo imali autonomiju, koju nam ova tuđinska vlada preko svoje ministarke želi ukinuti. Utopili bismo se u ćutnji UCG čija je autonomija zgažena postavljanjem partijskoh kadra na njegovo čelo”, naveo je Čirgić.

Kazao je i da su danas više nego ikada ponosni što su se izborili da sjedište Fakulteta bude na Cetinju.

“Slobodarskoj institucije je jedino mjesto u cetinjskom gnijezdu slobode”, kazao je Čirgić i ponovio da neće dozvoliti gašenje Fakulteta.

“Nećemo dozvoliti da Vlada premijera koji se javno šepuri da je na referendumu glasao protiv svoje države ugasi FCJK”, naveo je Čirgić.

Istoričar s FCJK Boban Batrićević poručio je da je Cetinje danas raskošni sibol i vječni oganj crnogorske slobode.

“Koji poručuje neprijateljima da ona nije pokorena i da je neće nikada pokoriti”, poručio je Batrićević.

Kako je naveo Crna Gora danas živi nametnutu farsu, nedosanjanog sna u kojem nema mjesta za Crnogorce.

“Tu farsu danas sprovode oni koji su palili sveti crnogorski barjak, poništavali postojanje crnogorske nacije, crkve i jezika, koji prijete opstanku manjinskih naroda u Crnoj Gori”, naveo je Batrićević.

“Promoteri anitcrnogorske ideologije osokoljeni podrškom iz komšiluka i zamotani u tuđa državna znamenja, sada žele udariti na rad FCJK, koji nije pristao na kolaboraciju sa neprijateljima građanske Crne Gore”, kazao je Batrićević.

Studenti nose transparente sa napisima “Što ste na nas digli Rajku”, “Dritane sloboda misli se ne može uhapsiti”, “Ministarstvo prosvjete, kulture, nauke, sporta i etničkog čišćenja”, "Pucajte, mi i dalje držimo čas", "Ne može se i uz gusle i uz diple", "Živjela Latinka Perović"...

Fakultet za crnogorski jezik i književnost ranije je saopštio da već oko dva i po mjeseca od resornoga ministarstva nijesu dobili ni jedan euro pripadajućih mjesečnih rata za funkcionisanje ustanove, čime je doveden u pitanje dalji opstanak i rad te visokoškolske ustanove.

Podsjetimo spoljni ekspert za kulturu u resornom ministarstvu Dragan Koprivica poručio je na TVCG, da će Fakultet za crnogorski jezik i književnost na Cetinju nastaviti da radi, te da nije namjera Vlade Crne Gore da ugasi taj fakultet.

Пратите нас на

Коментари47

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније