Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

08. 03. 2021. 12:35 >> 12:37

MEDOKS

Rodna ravnopravnost nalaže preispitivanje društvenih normi

Rodna ravnopravnost podrazumijeva preispitivanje društvenih normi kako za žene tako i za muškarce, smatra ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva (UK) u Crnoj Gori Karen Medoks.

Ona je, povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena, kazala da bi bilo koja žena na rukovodećoj poziciji mogla ispričati više priča o izazovima koje je morala da prevaziđe kako bi došla do te pozicije.

„I sama imam neke priče. Neke od tih izazova sam sama sebi nametnula (nepromišljeno sam odbila dvostruko unapređenje dok sam čekala prvo dijete). Neki od izazova bili su očigledna diskriminacija (rečeno mi je da posao za koji sam se prijavila nije prikladan za jednu majku)“, navela je Medoks.

Ona je kazala da dolazi iz zemlje koja se, sa punim pravom, ponosi svojim zakonima koji se tiču rodne ravnopravnosti.

„Zakoni koji se tiču rodne ravnopravnosti prilično su dobri i u UK i u Crnoj Gori. Međutim, jasno je da nije dovoljno izmijeniti zakone. Pravi problemi, kako u UK, a mislim i u ovoj zemlji, su to da jednostavno nije lako promijeniti stavove u društvu“, smatra Medoks.

Prema njenim riječima, razlog zbog kojeg je ženama teže da se popnu do rukovodećeg nivoa jeste to što moraju da prevaziđu društvene norme da bi to postigle.

Ona je navela da i dalje nije "normalno" vidjeti ženu na rukovodećoj poziciji.

„Zbog društvenog uslovljavanja kojem bivamo podvrgnuti od djetinjstva u našem društvu, ne samo da treba da ubijedimo potencijalnog poslodavca da smo jednako dobre kao muški kandidati, već takođe treba da zanemarimo pritisak koji nam nameću sopstvene porodice da ispunimo tradicionalnu žensku ulogu, da prestanemo da radimo da bismo se udale ili zasnovale porodicu“, kazala je Medoks.

Ona je rekla da će se svako ko preispituje rodne norme, bilo da je u pitanju muškarac ili žena, suočiti sa mnogo otpora.

„Ovo ukazuje na to da se mijenjanje društva na način da to društvo koje podržava rodnu ravnopravnost ne odnosi samo na podršku ženama, već na podršku svima koji žele slobodu da žive onako kako sami odaberu - bilo da je u pitanju muškarac, žena ili neko drugog roda“, kazala je Medoks.

Ona je navela izazove sa kojima se suočavao njen muž kada je odlučio da odustane od svog posla i da se seli po čitavom svijetu kako bi podržao njenu diplomatsku karijeru.

Medoks je kazala da je, dok je radila u Kini kao diplomata sa punim radnim vremenom, njena ćerka imala šest mjeseci, a muž se kući starao o njihovo dvoje djece.

„Prije nego što sam otišla iz UK, njegova porodica ga je pitala kakav će posao on da obavlja tamo i morala sam da im objasnim da je posao oca koji je kući - posao sa punim radnim vremenom. Da je situacija bila obrnuta i da sam ja odustala od posla kako bih se starala o djeci, sumnjam da bi nas iko išta pitao“, navela je Medoks.

Ona je kazala da se njen muž, kao otac koji je stalno prisutan, našao u situaciji da mora da se bori kako bi mogao da ide na kafe-druženja namijenjena „za majku i bebu“, „a uvidio je da je skoro nemoguće da pronađe neko mjesto za mijenjanje pelena gdje je muškarcu dozvoljeno da uđe.“

„Kao muškarac u ovakvoj roditeljskoj ulozi, takođe je preispitivao društvene norme, a društvena infrastruktura jednostavno nije bila tu da mu pruži podršku. Gledano sa mnogo ozbiljnije strane, vidjeli smo da se nemogućnost određenih pripadnika društva da prihvate ljude koji preispituju rodne norme, ispoljava u vidu nasilja“, rekla je Medoks.

Kako je kazala, napad na pripadnika LGBTI zajednice u Podgorici prošle sedmice predstavlja jedan ekstreman primjer toga.

„U potpunosti se divim svakome ko je dovoljno hrabar da bude to što jeste, da živi na način koji smatra ispravnim, bez obzira na pritisak da se povinuje društvenim normama“, rekla je Medoks.

Ona je navela da su društvena pravila ponašanja duboko ukorijenjena, ali da se mijenjaju.

„U petak sam prisustvovala pokretanju nadstranačkog Ženskog kluba u crnogorskoj Skupštini. Sa poštovanjem sam gledala žene iz čitavog političkog spektra, koje su bile dovoljno hrabre da se kandiduju i dovoljno dobre da pobijede, kako stoje jedna uz drugu“, kazala je Medoks.

Ona je rekla da se upravo tako mijenja društvo - povećavanjem vidljivosti hrabrih ljudi koji biraju da pokažu svima novu normalu.

„Svi možemo da težimo tome da budemo jedni od njih“, zaključila je Medoks.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније