Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 03. 2021. 13:58   >>  14:01

JELENA MILUTINOVIĆ

"Ženi budi drugarica, nikako vučica"

Međunarodni je dan žena, stižu poruke: ,,Srećan 8.mart!”

Piše: Jelena Milutinović, psihološkinja

Neko danas kupuje poklone dragim ženama da ih podsjeti koliko su posebne i koliko im znače. Neka žena danas kupuje sebi poklon da se podsjeti koliko je važna sebi, kolika je snažna, koliko može sama, a koliko bi tek mogla kada bi imala adekvatnu podršku i razumijevanje. Pokloni su lijepi, dabome, samo razmišljam kako bi bilo kada: bi imale jednaka prava kao muškarci, u vaspitanju ne bi bilo dvostrukih aršina, kada se neudata žena ne bi nazivala starom đevojkom, a razvedena žena raspuštenicom i ona koja se ponovo udala nazivala kojekakvim imenima, ona koja odluči da ne rodi djecu nazivala sebičnom i bezosjećajnom ženom, ona koja se bori za sebe i kaže NE svim onim stvarima koje joj ne odgovaraju i sa kojima nije saglasna, ne bi nazivala neposlušnom ili kraljicom buntovništva ’’bez zlatne krune’’, ona koja nosi kratku kosu “muškaračom” ne bi li istakli svoju sumnju u njen seksualni identitet, ona koja nosi kratku suknju i dubok dekolte bila predmet seksualizacije muškaraca, nazivali je pogrdnim imenima sa željom da joj uskrate slobodu izbora.

Pitam se, a kako bi bilo kada bi na razgovorima za posao potencijalni poslodavci prestali sa propitivanjem da li je kandidatkinja u vezi ili braku, i kada planira da osnuje porodicu i rodi đecu, jer zašto bi on/a čekao/la da se ona ’’sjeti dođe na posao za nekoliko godina’’? Kako bi bilo kada bi kao društvo žene više podržavali? Kako bi bilo da kada bi obratili pažnju na koji način na koji razgovarate sa ženama? Kako bi bilo kada bi prestali da ih vrijeđate, ponižavate i vršite psihičko, fizičko i druga nasilja? Mislite da će rane i traume biti zaliječene buketima ruža i bombonjerama?!

Drage žene, ne samo danas nego za vijek i vijekova, treba da znamo da nema te osobe kojoj treba da dozvolimo da nam zatvori usta i zabrani da govorimo ono što joj smeta da čuje, da nema te osobe čije batine i rane može zaliječiti jedan poljubac i prazno obećanje zvano “neću nikad više”, da nema tog formalnog i neformalnog autoriteta koji može da svoja nezadovoljstva i frustracije na nama “istresa”, nema te osobe na ovom bijelom svijetu koju treba da volimo, poštujemo i cijenimo više od sebe.

Nije sebično staviti sebe na prvo mjesto. Treba voditi računa o svojim emocijama, svojim potrebama i željama, a pritom da ne ugrozimo druge. Naučimo da budemo nježne prema sebi. Da poljubimo svoje rane i nastavimo dalje. Da budemo mudre i da znamo kada da napustimo pozornicu predstave u kojoj ne želimo da igramo ulogu koja nam se uporno nameće. Da živimo svoje izbore i da živimo ono što nas čini srećnima.

Ženo, ženi budi drugarica, nikako vučica! Zaboravite na razlike. Sjetite se da ste žene od krvi i mesa, da u životu manje više prolazimo kroz slična iskustva, i da samo zajedno i osnažene možemo se boriti sa svim onim što nam život donosi.

Lako je osuditi, umjetnost je razumjeti. Počni od sebe. Voli sebe. Brini o sebi. Ne osuđuj sebe. Učimo iz svojih grešaka.

Žene, srećan vam 8. mart! I ne samo danas, nego i sjutra i svakog dana slavite sebe, svoje uspjehe, hodajte uzdignute glave sa osmjehom na licu, kreirajte ljepšu budućnost, budite inspiracija i podrška jedna drugoj. I ne pristajte na manje od onoga što jeste i što možete!

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније