Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 03. 2021. 14:30 >> 15:37
16

KOPRIVICA

"Gađali kamenjem, uskakali u kancelarije"

Spoljni ekspert u Ministarsvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Dragan Koprivica kaže da je danas na Cetinju pokušao da razgovara sa okupljenim studentima i profesorima Fakulteta za crnogorski jezik, ali su kako kaže, na njega bačene kamenice. On u izjavi za medije navodi i da je jedna dio građana nasilno ušao u zgradu, a kako dodaje “uskakali su u kancelarije, vikali na zaposlene službenice praveći nered po službenim prostorijama”.

Koprivica kaže da ne pripada osobama koje dižu tenzije, te da je ispred zgrade bivšeg Ministarstva kulture na Cetinju, organizovan neprijavljeni skup.

“Tzv. “spontano okupljanje”, nezadovoljnih studenata i profesora Fakulteta crnogorskog jezika i književnosti. Naravno, sve u režiji Adnana Čirgića, koji se na protestu nije ponašao kao profesor univerziteta”, kazao je Koprivica.

Ističe i da nije htio propustiti priliku, i pored upozorenja policije na Cetinju da je njegov izlazak rizičan, pa je izašao pred skup da pozdravi prisutne i pozove na razgovor nekoliko profesora i studenata, što je, kako dodaje, bila i njegova, obaveza u datom trenutku.

“Naravno, čim sam se pojavio, Čirgić je doživio delirijum tremens, što se prenijelo na jedan broj prisutnih. U pokušaju da smirim situaciju poslao sam čak i poljubac okupljenima prije nego pozovem predstavnike da uđu u zgradu, ali su već tad počele prijateljski da lete kamenice, pa sam ušao u ulaz. Zatim je jedan broj ostrašćenih pojedinaca nasilno prodro u zgradu i pored policijskog i dežurnog obezbjeđenja, pa su i uskakali u kancelarije, vikali na zaposlene službenice praveći nered po službenim prostorijama, valjda da im na prigodan način čestitaju Osmi mart. Vjerujem da će o tom klasičnom upadu u državne prostorije i nadležni organi dati svoj sud”, naveo je Koprivica.

On ističe da je okupljenima u najboljoj namjeri htio da saopšti stav resornog Ministarstva da studenti FCJK nemaju razloga da brinu za svoje studiranje, da budžet još nije usvojen...

“Ali se od Čirgićeve vriske iz mase nije moglo doći do riječi. Naravno, on je napravio vid klasične zloupotrebe studenata prvenstveno u svoje svrhe. A kad već apeluje za uplate nek se zapita koliko je dosad državnog novca otišlo na njegove apanaže kao, navodno, istaknutog kulturnog stvaraoca, pri čemu on nema zakonski osnov za sticanje tog statusa. A i inače smatram da Čirgić ima neke probleme lične prirode”, naveo je Koprivica.

Koprivica kaže i da je kad god zatreba, spreman da sa bilo kim obavi razgovore na Cetinju.

“Izražavam žaljenje što se “spontani” skup pretvorio u rušilačku, huligansku akciju proboja u državne prostorije resornog Ministarstva, o čemu i pravna država mora dati svoje tumačenje. Koliko god neredi i nemiri po Crnoj Gori nekom odgovarali, građanski mir predstavlja osnov svih perspektiva naše zemlje na putu ka EU. Svakako, u to se ne uklapaju nasilni akti poput današnjih, uz uskakanje pojedinaca u državne prostorije i pravljenje haosa po visokoj instituciji Crne Gore”, poručio je Koprivica.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније