Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

08. 03. 2021. 16:05   >>  16:04 1

DPNCG

Pooštriti kazne za napade na novinare

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) uputilo je inicijativu da se u program rada Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava uvrsti izmjena Krivičnog zakonika u dijelu pooštravanja kazni za napade na novinare, snimatelje i fotoreportere.

Iz DPNCG su istakli da je, kada je u pitanju izmjena krivičnog zakonodavstva, važno obratiti pažnju i na govor mržnje, koji je posebno zabrinjavajući na društvenim mrežama.

“Do sada je bilo inicijativa u tom pravcu ali prethodna Vlada nije imala sluha za predloge, iako u okruženju postoje neka rješenja u tom pravcu”, navodi se u saopštenju.

Iz DPNCG su ukazali da su Hrvatska i Srbija u krivične zakonike unijele odredbe koje se tiču prijetnji i napada na novinare, odnosno na osobe koje se bave poslom od javnog značaja.

Kako su naveli, za nanošenje teške tjelesne povrede zaprijećena je kazna od dvije do 15 godina zatvora, a za ubistvo od deset godina do doživotne robije.

“Za ugrožavanje sigurnosti novinara u Krivičnom zakonu Srbije popisana je kazna od šest mjeseci do pet godina”, podsjetili su iz DNPCG.

Oni su dodali da je u Kaznenom zakonu Hrvatske za prijetnje propisane kazne od šest mjeseci do pet godina.

Iz DPNCG su podsjetili da je i Akcija za ljudska prava (HRA) ovo pitanje aktuelizovala u predlogu Vladi koji je nedavno dostavila.

"S obzirom na veliku podršku koju su novinari imali od HRA-a, očekujemo od nadležnih se da će ozbiljno razmotriti njihove predloge", kaže se u saoptšenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније