Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 03. 2021. 16:20 >> 23:10
26

MINISTARSTVO

"Krivična protiv Čirgića, izvršili upad"

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta osudilo je današnji incident na nenajavljenom skupu na Cetinju, u organizaciji Fakulteta za crnogorski jezik i književnost. Ističu da je grupa lica, predvođena dekanom pomenutog fakulteta, Adnanom Čirgićem, izvršila je upad u prostorije resora za kulturu na Cetinju sa namjerom da, kako navode izazovu incidente. Ministarstvo je najavilo da će podnijeti krivičnu prijavu nadležnom državnom tužilaštvu protiv Čirgića i drugih...

"Okupljeni su, uz pjevanje skaradnih pjesama i neprimjereno skandiranje zasuli kamenicama ovu instituciju, vrijeđajući i zastrašujući zaposlene, uz očigledno nepoštovanje epidemioloških mjera. Nakon verbalnog napada uslijedio je protivpravni upad u prostorije Ministarstva, ustanovu koja ima status kulturnog dobra od nacionalnog značaja", piše u saopštenju Ministarstva.

Ističu da je takvo ponašanje nedostojno akademske zajednice, necivilizacijski je čin i predstavlja neprimjeren napad na državne institucije.

"Napominjemo da je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima uredno izmirilo zarade zaposlenima na ovom fakultetu i da dekan FCJK svjesno obmanjuje javnost iznoseći neistine na račun Ministarstva, pritom tvrdeći da se planira ukidanje ovog fakulteta", piše u saopštenju. 

 Studenti i profesori Fakulteta za crnogorski jezik na Cetinju protestovali su danas ispred zgrade bivšeg Ministarstva kulture u tom gradu, jer ima taj resor ove godine nije uplatio mjesečne rate za funkcionisanje ustanove, čime je doveden u pitanje dalji opstanak i rad Fakulteta. Dio okupljenih građana je nakon toga pokušao da uđe u zgradu bivšeg ministarstva kulture.

 Spoljni ekspert u Ministarsvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Dragan Koprivica kaže da je danas na Cetinju pokušao da razgovara sa okupljenim studentima i profesorima Fakulteta za crnogorski jezik, ali su kako kaže, na njega bačene kamenice. On u izjavi za medije navodi i da je jedna dio građana nasilno ušao u zgradu, a kako dodaje “uskakali su u kancelarije, vikali na zaposlene službenice praveći nered po službenim prostorijama”.

Пратите нас на

Коментари26

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније