Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 03. 2021. 20:06 >> 20:08

NVO OBILJEŽILE 8. MART

"Pamtimo žene emancipatorke"

Nevladine organizacije (NVO) “Crnogorski ženski lobi” i “Forum slobodnih građana Luča” obilježile su 8. mart kao datum političke istorije i pamćenja, na pet lokacija u Podgorici i na Cetinje.

Osmomartovske aktivnosti sprovedene su u Podgorici, na pet lokacija, i na Cetinju pod motom "Pamtimo žene emancipatorke" sa ciljem da se šira javnost pozove da odustane od klasično potrošačkog i pogrešnog načina slavljenja ovog praznika kojim se zapravo pacifikuje i ograničava društveni angažman i borba žena.

"Današnje dominanto obilježavanje podriva i obesmišljava duh i smisao uspostavljanja Međunarodnog dana žena. Osmi mart nije jednodnevna pažnja, već glas za ravnopravnost. U Podgorici, uz prateće transparente, odata je pošta polaganjem crvene ruže na spomen biste narodnim heroinama Jeleni Ćeković, Ljubici Popović, Đini Vrbici i Vasi Pavić. Ispred zgrade Skupštine Crne Gore, takođe uz transparente, iskazano je poštovanje i pamćenje na prve crnogorske parlamentarke Lidiju Jovanović, Dobrilu Ojdanić i Draginju Vušović", navodi se u saopštenu NVO.

Uz transparent sa njihovim imenima, ispod table Skupština Crne Gore, položena je crvena ruža, a kako su dodali u saopštenju, policijsko ozbezbjeđenje ispred Skupštine Crne Gore je legitimisalo učesnike osmomartovskog stajanja.

Na Cetinju je odata pošta princezama Vjeri i Kseniji Petrović Njegoš. Uprava Cetinjskog manastira je na zahtjev ovih NVO omogućila nesmetan pristup, pa su ruže položene i na grobnice princeza iz crnogorske kraljevske porodice. Pošta, na cetinjskom gradskom groblju, je odata i ženskoj mirovnoj aktivistkinji Zorici Jovetić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније