Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 03. 2021. 20:35 >> 20:35
1

FCJK

"Saopštenje Ministarstva primjer poziva na linč intelektualaca"

Saopštenje Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta u kojem su naveli da će podnijeti krivičnu prijavu protiv dekana Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK) Adnana Čirgića, primjer je poziva na linč intelektualaca i kritičara politike trenutnog režima, ocijenili su iz Upravnog odbora FCJK.

Navodi se da je Upravni odbor fakulteta na hitnoj elektronskoj sjednici razmatrao ključna pitanja funkcionisanja Fakulteta s obzirom na okolnosti nastale u proteklo vrijeme.

„Upravni odbor je dao punu podršku dekanu Čirgiću, rukovodećoj ekipi Fakulteta, kao i svim nastavnicima i saradnicima u njihovim opravdanim zahtjevima da država omogući regularni rad Fakulteta“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da Vlada, uprkos javnim apelima, nije preduzela ništa u vezi s problemom obustave finansiranja FCJK, odnosno da od decembra fakultetu nije uplaćen ni jedan jedini cent pripadajućih budžetskih sredstava, izuzev za plate upošljenih po ugovoru o radu.

Iz FCJK kazali su da je nastavno i nenastavno osoblje fakulteta organizovalo, poštujući epidemiološke mjere, protest ispred zgrade bivšeg Ministarstva kulture, koju sad koristi novo Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, a da se, u znak solidarnosti sa zaposlenima na Fakultetu, protestu pridružio veliki broj studenata i građana Cetinja.

„Na mirni, civilizovani i dostojanstveni skup, s kojeg je nadležnima upućena poruka da su dužni poštovati zakone i Ustav Države Crne Gore i prekinuti blokadu finansiranja javne visokoškolske ustanove, nakon njegova okončanja sjenku je bacio tzv. spoljni ekspert za kulturu, a zapravo najmljeni provokator, Dragan Koprivica“, navodi se u saopštenju.

Iz FCJK kazali su da je Koprivica, koji se pojavio u trenutku dok su se okupljeni razilazili, na ulazu zgrade, ciničnom gestikulacijom i slanjem poljubaca isprovocirao reakciju okupljenih, ali da je pravovremenom reakcijom organizatora okupljanja izbjegnut veći incident.

„U saopštenju koje je uputio javnosti, Koprivica je potvrdio da je motiv za njegovo provokativno ponašanje lična fiksacija prema Čirgiću, kojega na najprizemniji način pokušava diskreditovati“, kaže se u saopštenju.

Koprivica, kako se navodi, i u tom saopštenju iznosi tvrdnju da Čirgić „nema zakonski osnov“ za status istaknutog stvaraoca, uprkos tome što „vanjski ekspert“ niti ima kompetencije niti ingerencije da o tome prosuđuje, uporno obmanjujući javnost po tom pitanju.

„Kvalifikacijom da „Čirgić ima neke probleme lične prirode“ te njegovim poređenjem s „običnim huliganom i uličarem“, Koprivica je još jednom unizio i Ministarstvo i Vladu koje su ga angažovale za „spoljnjega eksperta“, prikazujući se u pravome svijetlu – kao prizemni provokator i progonitelj“, smatraju u FCJK.

Oni su naveli da je Koprivica, „od trenutka kad je o trošku poreskih obveznika kao penzioner zasio na čelno mjesto resora kulture“, jasno stavio do znanja da će njegov posao biti „isključivo crtanje meta i besprizorno spletkarenje s ciljem diskreditacije uglednih crnogorskih stvaralaca i kulturnih poslenika koji nijesu pognuli glavu i pristali slijediti kleronacionalističku agendu Koprivičinih poslodavaca.“

„Uznemirujuće prijetnje koje je danas nakon događaja na Cetinju putem sms poruka i poziva na privatni broj primio Čirgić, direktna su posljedica kampanje koju protiv njega vodi Vladin činovnik za kulturu Koprivica“, kazali su iz FCJK.

Prema njihovim riječima, dok Koprivica obmanjuje javnost da se kasni s izmirivanjem obaveza prema FCJK zbog navodnog donošenja novog budžeta, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta u svom „skandaloznome“ saopštenju tvrdi da je „uredno izmirilo zarade zaposlenih“.

„Iako to nije ni bio predmet spora, već činjenica da od 24. decembra Ministarstvo nije uplatilo ni jedan jedini cent pripadajućih sredstava za funkcionisanje FCJK, izuzev plata upošljenih, na što je bilo obavezno po Zakonu o visokome obrazovanju i Zakonu o budžetu što je i precizirano u javnim saopštenjima FCJK“, navodi se u saopštenju.

Iz FCJK kazali su da je Ministarstvo manipulisanjem podacima, nazivanjem Čirgića „izgrednikom“ i prijetnjama krivičnom prijavom, potvrdilo da je na djelu otvorena hajka protiv FCJK i njenoga dekana.

„Saopštenje koje su objavili klasični je primjer poziva na linč intelektualaca i kritičara politike trenutnoga režima“, navodi se u saopštenju.

Iz FCJK pozvali su nadležne u Ministarstvu da izvrše svoje zakonske obaveze i izmire dugovanja prema tom fakultetu.

„Ukoliko se ogluše o naša upozorenja, bićemo prinuđeni da o nezakonitom i diskriminatornome djelovanju Vlade obavijestimo međunarodnu javnost, a zadovoljenje potražimo pred sudskim organima“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније