Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan ]

09. 03. 2021. 06:52   >>  06:53 3

MONSTAT

Za deceniju 2.922 dječaka više nego djevojčica

U Crnoj Gori se u posljednjoj deceniji godišnje rađalo značajno više dječaka nego djevojčica, pokazuju podaci Uprave za statistiku o prirodnom kretanju stanovništva Monstat, piše Dan.

Prema statističkim podacima, trend da se u našoj državi rađa više dječaka nego djevojčica je nastavljen i prošle godine, jer je beba ženskog pola u porodilištima bilo manje nego dječaka za 262.

Od 2011. do kraja 2020. rođena su 2.922 dječaka više nego djevojčica, a najveći disbalans zabilježen je 2014, kada je broj djevojčica bio manji za čak 365, a najmanji 2016. kada je ta brojka iznosila 131.

Crna Gora već godinama, uz Albaniju, Azerbejdžan i Jermeniju, spada u države koje imaju konstantan trend da se rađa više dječaka nego djevojčica, što može dovesti do demografskog disbalansa većih razmjera. Fond Ujedinjenih nacija (UN) za stanovništvo naveo je da se Crna Gora nalazi među zemljama s najvećim disbalansom u broju novorođene muške i ženske djece u regionu Evrope i centralne Azije.

Naime, prema ovom izvoru, na svakih 110 dječaka u Crnoj Gori u prosjeku se rodi 100 djevojčica, dok je uobičajeni odnos 100 prema 102-104.

Prema podacima o školskoj statistici, broj djevojčica je drastično manji u odnosu na broj dječaka. Tako je 2020. godine u školskim klupama bilo 68.506 učenika u osnovnim školama, od čega 35.719 dječaka i 32.787 djevojčica.

Predsjednica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović kazala je da u Crnoj Gori već dugo imamo trend igranja sa prirodom, što nikad ne izađe na dobro.

Ističe da su se Ministarstvu zdravlja obratili zbog reklama klinika koje nude prenatalne testove koji omogućavaju otkrivanje pola u prvim danima trudnoće.-

"To može široko da se zloupotrebljava jer selektivni abortusi postoje, ali su tabu tema. O tome niko ne priča", kazala je za Dan Mihailovićeva.

Profesorica književnosti, filmski reditelj i aktivista Tamara Milošević smatra da je uzrok rađanja manjeg broja djevojčica sistemski odnos prema ženi na našem prostoru koji je, naravno, uslovljen mentalitetom.

S obzirom na to da smo, kako kaže, kroz našu tradiciju, davali prednost muškoj djeci zbog nasleđa („produžavanje loze”, podjele imovine i sl. razloga) taj je princip "prvo pa muško" ostao da živi unutar našeg kulturološkog koda.

Građanski aktivista Semra Mahmutović kaže da je za nju nakon doseljenja u Podgoricu šokantna bila spoznaja da je u nekim dijelovima Crne Gore normalno očekivanje od žene, a i njeno poslušno prihvatanje, da se odrekne svog dijela nasledstva u korist braće.

Ona ističe da ženu koja nema materijalnu nezavisnost, koja je odgajana u patrijarhalnom sistemu vrijednosti, preživljavački instinkt nagoni da udovolji sredini ne bi li imala mirniju egzistenciju, te zbog toga nerijetko i sama postaje nosilac toksičnog patrijarhata.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније