Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 03. 2021. 19:03 >> 19:05
2

FORUM PROGRES

"LGBT aktivisti rasvijetlili slučaj, ne policija"

Iz nevladine organizacije LGBT Forum progres saopšteno je da su duboko šokirani saznanjem da je njihov štićenik V.A. lažno prijavio da je napadnut. Istakli su da je netačno da je slučaj rasvijetlila policija, već da su to uradili njihovi aktivisti, koji su, kako se navodi, sa svim činjenicama, dokazima i indikacijama upoznali policiju, te u konačnom doveli do toga da V.A. samostalno prizna da je cjelokupni napad bio insceniran.

LGBT Forum progres naglašava da u trenutku pružanja pomoći V.A, nijesu postojale nikakve indicije da se radi o samopovrjeđivanju. Dodaju da je urgentnost i ozbiljnost situacije zahtijevala da o slučaju upoznaju širu javnost.

"Duboko smo šokirani saznanjem da je u pitanju ovakav vid ponašanja pojedinca moguć, jer se ništa slično nije desilo u skoro deceniji naše prakse u pružanju podrške žrtvama nasilja. Sa velikom tugom konstatujemo da je ovo lice moralo biti upućeno na dalje stručno liječenje u specijalizovanoj ustanovi, usljed težine i obima problema sa kojima se suočava. Tokom cijelog trajanja procesa, naš tim i Uprava policije su konstatno dovođeni u zabludu i navođeni smo da vjerujemo da se zaista radi o napadu na pojedinca, koji je i ranije bio žrtva nasilja", piše u saopštenju.

Dodaju da če daljem postupku će nadležne institucije da urade svoj posao i V.A. adekvatno procesuiraju u skladu sa zakonom.

"Ovim putem tražimo od Uprave policije da izvrši dopunu i korekciju originalnog saopštenja, kako bi sve činjenice koje smo gore naveli bile tačno reflektovane i sa njima upoznata cijelokupna javnost, jer ovako parcijalne i obmanjujuće informacije narušavaju ugled i Uprave policije i LGBT Forum Progresa. Pozivamo Upravu policije da što hitnije dopuni pomenuto saopštenje i uputi javno izvinjenje, kako bi izbjegli eventualno dalje pokretanje postupka protiv njih i potraživanje odštete za nanijetu povredu ugleda naše organizacije i cjelokupne LGBTIQ zajednice", dodaje se.

Zaključuju da će u narednim danima sve domaće i međunarodne partnere, koji su iskazali veliku brigu i saosjećanje povodom ovog slučaja, upoznati sa svim činjenicama i novonastalim okolnostima.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније