Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda ]

12. 03. 2021. 06:51 >> 23:43

U ZDRAVSTVENE USTANOVE

Stigli ljekovi protiv zgrušavanja krvi

Trudnice koje primaju ljekove protiv zgrušavanja krvi terapiju moraju primati u domovima zdravlja koji raspolažu određenim količinama antikoagulansa u ampulama, saopštavaju iz Montefarma i navode da ne isporučuju svojim apotekama tu vrstu medikamenata zbog činjenice da su deficitarni na tržištu.

To se odnosi na ljekove clexan, fragmin i fraxiparin.

“ Od pojave kovida-19 u potrošnja ovih ljekova je uvećana nekoliko puta. Montefarm je isporučivao određene količine, iako je potražnja prevazilazila sve moguće planove potrošnje. Ako je neka od javnih zdravstvenih ustanova trenutno u nedostatku jednog od ova tri lijeka, to ne znači da je u pitanju njihova sveopšta nestašica. Prvom narednom isporukom biće dostavljen neophodan broj ampula, jer se pažljivom analizom raspoređuju količine po svim opštinama”, pojasnili su iz Montefarma.

Pobjedi se u srijedu obratila trudnica sa navodima da injekcije fraxiparin od 0,3 i 0,6, kao i fragmin 2500, kojima se održava trudnoća kod žena koje imaju trombofiliju, nema nigdje u državi, te da te ljekove nije mogla ni da kupi jer ih nema ni u privatnim apotekama ni u regionu.

Iz Montefarma kažu da je u srijedu u skladište te ustanove stigla isporuka clexan ampula koje su odmah distribuirane domovima zdravlja na teritoriji opštine Podgorica, a juče su isporučene zdravstvenim ustanovama na teritoriji Bokokotorskog zaliva.

“Fragmin ampule su takođe konstantno isporučivane, u manjim količinama, ali svakodnevno. Što se tiče fraxiparina, do danas se očekuje isporuka dovoljnih količina i istog dana njihova distribucija svim ustanovama kojima je u ovom trenutku neophodan. Napominjemo, radi javnosti i naših građana, da ove ljekove ne koriste samo trudnice, iako su na prvom mjestu, već i veliki broj pacijenata sa kardiovaskularnim oboljenjima. Situaciju je dodatno pogoršao porast broja oboljelih od kovida-19 gdje se kao česta posljedica javlja poremećaj koagulacije krvi“, navode iz Montefarma.

Ističu da su poručivali neophodne količine, ali da priozvođači nijesu mogli da izađu u susret i nerijetko isporučivali manji broj ampula od potrebnih što je neminovno uticalo na zalihe javnih zdravstvenih ustanova.

“Ono što je najvažnije u ovom trenutku jeste da se situacija sa ovim ljekovima stabilizuje i Montefarm će, kao i do sada, nastojati da obezbijedi sve što je u našoj nadležnosti kako bi preopterećeni sektor javnog zdravstva nesmetano funkcionisao”, zaključuju iz Montefarma.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније