Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 03. 2021. 12:50 >> 12:50

ULIĆEVIĆ

Suštinski razgovarati o mentalnom zdravlju LGBTI osoba

LGBTI osobe, kao i sve druge marginalizovane grupe, već dugo žive u ekstremno radikalnoj atmosferi, zbog čega je neophodno suštinski razgovarati o mentalnom zdravlju i o načinima pružanja adekvatne podrške tim osobama, ocijenio je izvršni direktor Asocijacije Spektra Jovan Ulićević, povodom slučaja lažnog prijavljivanja napada na LGBTI osobu.

"Bez obzira što nas je sve, vjerujem, šokirala vijest Uprave policije o lažnom prijavljivanju osobe iz LGBTI zajednice o napadu, mene dodatno šokira lakoća s kojom je u uslijedilo ograđivanje od te osobe, te skretanje javne diskusije u pravcu osude, a ne razumijevanja i podrške", istakao je Ulićević.

On je rekao da je lako osuditi, a da se još lakše ograditi, navodeći da je žrtva sada nakon plasiranja pojedinih ličnih informacija u javnost, ali i ukupnih informacija o ovom slučaju dodatno viktimizovana.

"Ono što je u ovom trenutku neophodno je da se u potpunosti obezbijedi da osoba dobije adekvatnu podršku i pomoć u prevazilaženju ove krize uzrokovane dubokim opresijama koje homofobija i transfobija ostavljaju na živiote svih LGBTIQ osoba”, kazao je Ulićević.

"Dodatno treba fokusirati pažnju medija na uzroke koji se tiču mizoginije, homofobije i transfobije, a koji su doveli do ovog slučaja, ali i povesti otvorenu diskusiju o servisima podrške za LGBTIQ osobe koji u svom primarnom fokusu moraju imati samu osobu kojoj je podrška potrebna, kao i njihovom kvalitetu i održivosti u svim aspektima” istakao je on.

"Na kraju, želim da poručim cijeloj LGBTI zajednici prije svega - nastavimo da prijavljujemo nasilje nad nama, nemojmo biti obeshrabreni, nastavimo da se borimo protiv mizoginije, homofobije, transfobije, nacionalizma, klerikalizma, fašizma i svih drugih opresivnih pojava u našem društvu“, poručio je Ulićević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније